Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Gridiron AFBN Power Ranking: nieuwe nummer één komt van laatste plaats af, ook Hilversum nu hoog

De Gridiron AFBN Power Ranking moest behoorlijk op de schop na één speelronde. Onze topteams verloren en ruim ook. Drastische wijzigingen dus. In aanloop naar de tweede Eredivisiespeelronde van komend weekend is dit de nieuwe power ranking van onze AFBN-watchers!

1. (vorige: 6) Arnhem Falcons
Alle onzekerheid over de kwaliteiten van de Falcons dit seizoen gaan in één klap de prullenbak in. Weliswaar heeft HC Dylan von Gerhardt één van de kleinste rosters van de competitie ter beschikking, maar dat zou in dit format met veel rustweken niet uit hoeven te maken – niet als je zulke indrukwekkende resultaten kunt neerzetten als een 26-0 tegen Lelystad. De defense leverde een topprestatie, de offense rolde als vanouds onder leiding van veteraan Jeroen van der Burght, terug op quarterback. Dit team kan heel ver komen.

2. (5) Hilversum Hurricanes
Hilversum bracht de A-game in de eerste competitieronde. Het team presteerde op aanvallend en verdedigend vlak uitstekend en ook op special teams was er niks te klagen. De verdediging zorgde voor een shutdown van quarterback Richard Bouthoorn, die zijn terugkeer naar de Nederlandse velden vast anders had voorgesteld. Quarterback Shaun Hendrix heeft Maurice Tielen in de Mediastad in de vervangen en hij liet zien zowel door de lucht als over de grond uit de voeten te kunnen. Met TE Robin Merjenburgh en WR Sven Hogendoorn heeft hij twee mooie targets tot de beschikking.

3. (3) Lightning Leiden
Lightning Leiden was duidelijk de bovenliggende partij in Groningen, maar maakte het zichzelf toch knap lastig. Quarterback Tim Helleman gooide drie onderscheppingen (waaronder een pick six die Groningen terug in de wedstrijd bracht) en de ground game werd behoorlijk snel ingedamd. Zonder de fouten zou het team in staat moeten zijn om dit seizoen weer een rol van betekenis te spelen in de AFBN Eredivisie.

4. (1) Rotterdam Trojans
Hebben we in de eerste competitieronde de val van Troje gezien? De Rotterdammers kwamen goed geafficheerd aan de start, maar schoten zichzelf menigmaal in de voet in Hilversum. Quarterback Richard Bouthoorn kende een start om snel te vergeten en de offensive line liet een aantal steekjes vallen. Bijzonder waren ook het hoge aantal penalties waarmee positieve yards te niet werden gedaan. Hopelijk heeft de gamefilm de coaches en spelers veel geleerd over komende week, wanneer beide teams weer tegenover elkaar staan. Voor Rotterdam is het zeker nog niet te laat.

5. (4) Groningen Giants
Niet de gewenste competitiestart, maar verdedigend hebben de Groningers in elk geval niet ingeboet op het spel van vorig seizoen. Met player of the week Jochem Hilberdink op cornerback als hoeksteen maakten de Giants het Leiden best moeilijk. Toch moet het stukken beter om aan overwinningen te denken, vooral op offense. De Spaanse quarterback Martin Garriga en zijn team moeten wellicht nog wennen aan het nieuwe playbook, dat kost tijd. Komend weekend ligt er een enorme test voor de aanvallers, als het moet proberen de defensie van de Falcons te doorbreken.

6. (2) Lelystad Commanders
Wie had dat kunnen denken. Een 26-0 nederlaag in Arnhem voor het team dat met zoveel routiniers en zoveel nieuwe spelers als versterkingen op het roster niet onlogischerwijs tot de favorieten behoorde voor de titel. Het seizoen is nog lang, maar er is ontzettend veel werk aan de winkel voor Flevolanders. Tegen Leiden moet de ploeg laten zien of Falcons-away een off-day was of een teken aan de wand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *