Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Gridiron AFBN Power Ranking: koppositie gehandhaafd, middenmoot flink gehusseld

Moeilijke keuzes, daarvoor stelt de Eredivisie ons weer bij het opstellen van de power ranking. De voorzichtige conclusie na twee speelrondes is dat iedereen van iedereen lijkt te kunnen winnen op een goede dag. En dat is wel eens anders geweest. Eén team won echter beide wedstrijden en staat glansrijk bovenaan in onze ranking, terwijl andere teams merkten dat goed spel niet altijd beloond wordt…

1. (vorige: 1) Arnhem Falcons
Het lijkt alsof iedereen zich bij de Falcons realiseert dat het nu of nooit is. Het team wil éindelijk naar de Tulip Bowl, maar voor een groot aantal drijvende krachten – denk aan RB Lennard Harris, TE Thijs Steffen en QB Jeroen van der Burght – is het einde van een lange carrière dichter bij dan het begin. Afgelopen speelronde werd het record voor dit jaar maar vast aangescherpt naar 2-0, tegen een zeker niet onaardige Giants-equipe. De veelzijdigheid van de offense viel daarbij op. Geen hyperfocus meer op de run, maar een mooie balans tussen het betere beukwerk en rake passes. Dé titelkandidaat wat ons betreft.

2. (4) Rotterdam Trojans
Rotterdam deed aan eerherstel in de tweede competitieweek, maar dat was voornamelijk te danken aan de running game en de defense. De aanval is vooralsnog eendimensionaal, alhoewel quarterback Richard Bouthoorn richting zijn zevende en achtste kwart toch wat glimpsen liet zien van zijn good old self. Dat hij zijn draai vindt in deze Rotterdamse offense is key, want voor running back Jurienthony Bokshoven is het onmenselijk om elke wedstrijd weer met 30+ carries de Rotterdammers te moeten dragen.

3. (2) Hilversum Hurricanes
In tegenstelling tot de eerste competitieweek was Rotterdam tegen Hilversum ingesteld op de kwaliteiten van quarterback Shaun Hendrix. De Rotterdammers hadden een spy ingesteld op de quarterback en daarin werd meteen het aanpassend vermogen van Hilversum op de proef gesteld. Vorige week werden opportunities niet benut (drie cruciale drops door de receivers), maar deze offense moet nog steeds in staat zijn ‘decent numbers’ te produceren. De Hilversumse defense vond een Achilleshiel in de run defense, de veteranen op het team moeten dat gat dichten.

4. (6) Lelystad Commanders
Soepeltjes ging het allemaal nog zeker niet, maar de overwinning op Leiden zal een opsteker zijn na de dreun die de Commanders in speelronde 1 te verwerken kregen van de Falcons. De defense hield de schade nu beperkt en op offense is er eigenlijk één belangrijk lichtpunt: de Van Deventer-tandem bestaat nog, en functioneert bovendien. Geordy Leito verzorgt inmiddels het grootste deel van het vuile werk over de grond en scoorde de winnende touchdown in Leiden. Met een 1-1 record is er van alles mogelijk, al zal het spel nog een stapje moeten maken om de top aan te vallen.

5. (5) Lightning Leiden
Quarterback Tim Hellemans was aan de bal de eerste twee competitieweken een dubbel wapen, maar toch kwam de aanval er in de eerste thuiswedstrijd nauwelijks aan te pas. Vooral op de gameclock stond de defense te lang op het veld en moest het uiteindelijk buigen tegen de productie van Lelystad. Als Lightning het spel tactisch kan bepalen, dan zit er potentie in de ploeg. Tegen high scoring offenses zit er echter te weinig fire power in de formatie om bij te benen.

6. (6) Groningen Giants
Een verontschuldiging aan iedereen met een Giants-hart. Ook voor ons was het een moeilijke beslissing om Groningen onderaan deze ranking te zetten, maar in een competitie die aan alle kanten verrast is een goede wedstrijd niet genoeg om hoger te komen. De onervaren QB Martin Garriga leverde en zorgde voor een spannende pot tegen Arnhem, maar hoewel de noorderlingen het ultieme team van de toekomst zijn wordt het nu wel tijd voor overwinningen. Anders speelt Groningen volgend jaar weer in de Eerste Divisie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *