Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Maastricht Wildcats promoveert naar Eredivisie

Maastricht Wildcats promoveert naar de AFBN Eredivisie. De Limburgers verdienen de promotie na een 46-13 overwinning op de Utrecht Dominators. De Wildcats lopen aan het einde van het derde kwart pas bij de Domstedelingen weg, maar hebben uiteindelijk geen kind aan de opponent.

En dat is vooral jammer voor de bezoekers, die tot dan toe een leuke wedstrijd zien (ondanks een derde kwart dat door penalties maar liefst 57 minuten duurt). Aan het einde van het derde kwart lijkt Utrecht zelfs nog op weg naar een comeback.

Na een 75-yards lange touchdown run van Offensive MVP quarterback Daquan Johnson van Maastricht, kruipt Utrecht namelijk terug in de wedstrijd met een 82-yards touchdown pass. Receiver Roberto Fortunato Duarte scoort de lange touchdown catch en brengt de Dominators terug naar 26-13. Omdat Johnson hierna bij de eerstvolgende aanvalsdrive van de Wildcats de bal ophoest aan Utrecht, lijkt de spanning terug.

Defensive end Skander Sliman wil daar echter niets van weten. Hij maakt aan alle comeback aspiraties een einde door op dat beslissende moment een fumble voor Maastricht Wildcats terug te lopen voor een zespunter. Sliman plukt de bal letterlijk van de shoulderpads van quarterback Juvennylo Moelchand en buldert vanaf 14 yards de endzone van Utrecht binnen: 32-13.

Utrecht probeert het hierna nog wel, maar tevergeefs. Backup quarterback Bart Hendriks zet namens Maastricht Maxim Braat op weg naar de endzone, waardoor het verschil veel te groot wordt. Hierna wordt Utrecht quarterback Moelchand nog twee keer onderschept. Een van deze onderscheppingen wordt nog geconverteerd in de laatste touchdown van de avond, een 20 yards run van running back Kwesi Awity die voor de 46-13 einduitslag zorgt.

Die einduitslag is dus enigszins geflatteerd. Maastricht leidt bij rust slechts met 14-7. Die punten vergaart het door op de eerste aanvalsdrive van de wedstrijd een diepe touchdown catch te gooien op veteraan wide receiver Ray Ket. Maastricht weet de tweede touchdown pas laat in het tweede kwart te scoren en heeft daar een onderschepping en een discutabele catch-fumble-ruling van de arbitrage voor nodig. Uiteindelijk is het running back Remy Banse die het ovaal van dichtbij binnen loopt. Geheel onverwacht doet Utrecht net voor de rust iets terug. Een 33-yard pass wordt door receiver Matthijs van Beek binnen gelopen.

Quarterback Daquan Johnson maakt na rust eigenhandig korte metten met Utrecht door een met een fraaie hurdle de endzone binnen te lopen en dus een 75 yard run op het bord te zetten. De 26-13 voorsprong blijkt dus pas veilig na de interventie van Skander Sliman.

De ingreep bezorgt Maastricht de eerste Eredivisie-spot sinds 2011, toen ze –ook met een touchdown catch overigens van Ray Ket– de Tulip Bowl wonnen ten koste van Alphen Eagles.