Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Jeroen’s Scramble: NFL goes green, maar niet helemaal

Sport is leuk maar niet echt milieuvriendelijk. Denk alleen maar eens aan de energierekening. Die moet na vier kwarten natuurlijk gigantisch zijn. In deze tijd waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat, spelen de Raiders daar daadwerkelijk op in.

Stroom voor de live televisie uitzending, voor de verbinding van de zijlijn met de QB en laten we de miljoenen lampjes die een American Football wedstrijd verlichten niet vergeten. Natuurlijk niet goed voor het milieu, maar ook niet voor de portemonnee van de stadion-eigenaren. In Nederland worden er inmiddels serieuze stappen gezet om sportwedstrijden duurzamer te maken. Die initiatieven halen het echter niet bij de gerealiseerde plannen van het Las Vegas Raiders thuishonk Allegiant Stadium.

Afgelopen week speelden de Raiders daar tegen Green Bay Packers. Een leuke wedstrijd maar niet heel bijzonder. Tenminste, als je naar de game zelf kijkt. Ondanks het normale karakter gaat deze wedstrijd toch de NFL geschiedenisboeken in. Waarom?  Het Allegiant Stadium is de eerste  NFL-Arena die draait op 100 procent duurzame energie. Dit zou volgens de Raiders de ecologische voetafdruk van het stadion ‘significant’ verminderen en, ook niet onbelangrijk, zorgen voor een flink lagere energie rekening.

Of zoals Sandra Douglass Morgan, president of the Las Vegas Raiders, het zegt. ‘We are proud to set the bar in sustainability not only for the NFL but for sports around the world. We have a responsibility to our fans, players, community, and planet to tackle sustainability head-on and set a new standard for sustainability in sports. Our reach and impact extend far beyond the game.’

Leuk, aardig en nobel zonder meer. Nu ben ik nog nooit in het Allegiant Stadium geweest maar heb ik wel veel andere Amerikaanse stadions bezocht. Wat mij daar vooral opviel was de gigantische plastieken troep die na de wedstrijd en of een concert achterbleef. Uitpuilende vuilnisbakken en op de grond moest je oppassen om niet uit te glijden. Van papieren rietjes (wat in Europa immers vrij normaal is) hebben ze ook nog niet gehoord. Kortom, een stadion op duurzame energie laten draaien is tof. Maar om je daarmee op de borst te slaan en jezelf meer te zetten als voorbeeld voor sport wereldwijd. Nou nee niet echt.

Wat het Allegiant Stadium doet is natuurlijk een stap in de goede richting. Maar duurzaamheid verdient een totale aanpak. Laten we hopen dat het volgende persbericht van de Raiders over plastiek gaat.

Jeroen van Trierum is pop culture journalist en sinds het maken van meerdere verhalen over de Amsterdam Admirals American Football-fan. Na Tennessee Titans, New Engeland Patriots juicht hij sinds vijf jaar LA Rams-fan. Niet zo vreemd want na Amsterdam is Los Angeles ‘zijn’ stad. Voor Gridiron schrijft hij iedere week een column over de wondere wereld van de National Football League.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *