Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Jeroen’s Scramble: The Tush Push

The Philadelphia Eagles doen het dit jaar weer uitstekend. Solide football met de nodige verrassingen en natuurlijk de Tush Push. En daar is niet iedereen blij mee.

Voor diegene niet in de know: de Tush Push is de manier waarop de Philadelphia Eagles op belangrijke momenten een of meer yards vooruit komen zonder te gooien of te rennen. Center Jason Kelce beukt op dat soort momenten letterlijk een gat in de verdediging. Zo creëert hij een opening waarna zijn teamgenoten hard rondom en tegen de quarterback Jalen Hurts duwen. Dit resulteert vaak dat de QB de benodigde meters of zelfs een touchdown haalt. Deze billenduw (letterlijke vertaling) is inmiddels gehaat en gevreesd door iedereen in de NFL met uitzondering van het team uit Philadelphia en hun fans. 

Een stukje geschiedenis. De Tush Push, een nieuwe versie van de Quarterback Sneak, werd vorig seizoen geïntroduceerd door de Eagles. Zij perfectioneerden deze move tot in de puntjes en met uitstekende resultaten. Van de 41 pogingen slaagde deze move maar liefst 37 keer. Niet zo gek dat de Eagles vorig seizoen de SuperBowl behaalden. Onder het kopje beter goed gejat dan slecht bedacht zagen we dit jaar meerdere andere teams een versie van de Tush Push uitvoeren… en daarbij vaak faalde. Bij de Giants zorgde het zelfs voor de nodige blessures. Hoewel simpel op papier blijkt de uitvoering dus een stuk moeilijker. Tenminste, bij ieder ander team dan de Eagles. Het commentaar op de Tush Push is niet nieuw maar dit seizoen wel een stuk heftiger. Kenners, media en spelers zijn er niet blij mee. De move zou onsportief, smerig en blessure uitlokkend zijn. Daarnaast is de uitspraak ‘dit is toch geen rugby’ veelgehoord. Ook wordt de oproep om deze move te verbannen luider. De hoge heren van de NFL hebben inmiddels laten weten de Tush Push na het seizoen verder te onderzoeken.

Ik denk niet dat het uiteindelijk komt tot een verbod op de Tush Push. Dat zou heel vreemd zijn. De Eagles hebben iets wat al jaren bestaat tot in de puntjes geperfectioneerd en halen daar, keer op keer, hun voordeel mee. Een beetje kinderachtig als de andere teameigenaren dat succes dan proberen te verbieden. Toch? Eagles-coach Nick Sirianni reageerde een beetje lacherig op al het commentaar. ‘You’ve seen it across the league that people can’t do it like we can do it. I’m making my plug right there. Like, don’t ban this play. Like, if everyone could do it, everybody would.”

In plaats van een verbod zouden de teams meer tijd moeten steken om een tactiek te ontwikkelen tegen de Tush Push. Uiteindelijk moet er toch een slimme defense coördinator zijn die iets kan verzinnen? Tot die tijd blijven de Eagles deze move natuurlijk gebruiken. Overigens praat het team uit Philadelphia niet over de Tush Push maar noemen zij het de Brotherly Shove. Dat je het weet.

Jeroen van Trierum is pop culture journalist en sinds het maken van meerdere verhalen over de Amsterdam Admirals American Football-fan. Na Tennessee Titans, New Engeland Patriots juicht hij sinds vijf jaar LA Rams-fan. Niet zo vreemd want na Amsterdam is Los Angeles ‘zijn’ stad. Voor Gridiron schrijft hij iedere week een column over de wondere wereld van de National Football League.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *