Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Schoonmaak Cardinals begint bij Kingsbury

Ook de Arizona Cardinals hebben afscheid genomen van hun hoofdcoach Kliff Kingsbury binnen een dag na de laatste speelronde. Tegelijkertijd werd bekend gemaakt dat General Manager Steve Keim, sinds een maand met ziekteverlof, niet terugkomt in zijn oude rol. Het duo laat een gehavende spelersgroep achter als erfenis. Dat wordt weer herbouwen in de woestijn.

De Cardinals is de oudste franchise in de NFL. In de ruim 100 jaar van bestaan is het nog nooit gelukt een hoofdcoach langer aan te houden dan 6 jaar. Een interessant gegeven op de dag dat Patriots hoofdcoach Belichick bekend maakte volgend jaar terug te komen voor zijn 24ste seizoen aldaar.

Bergafwaarts in 2022

Kingsbury hield het vier jaar vol. De eerste drie jaar verbeterde hij steeds het resultaat, al viel vooral op dat de tweede helft van het seizoen de prestaties steevast inzakten. De verloren playoff-wedstrijd tegen de LA Rams vorig jaar, kenmerkte bovendien statistisch gezien de aller slechtste nacompetitiewedstrijd ooit. De franchise kwam de klap dit seizoen niet te boven met een 4-13 record.

Sinds het verlies, ging alles definitief berg afwaarts onder Kingsbury. Vooral buiten de lijnen was het onrustig, zoals de contractdiscussie met Kyler Murray, de schorsing van receiver DeAndre Hopkins, maar misschien ook wel de spanning van de draaiende camera’s van Hard Knocks. Op het veld had de hoofdcoach nog een verhitte discussie met Murray, wat al een duidelijk voorteken was dat één van de twee naar de uitgang ging. Ondanks dat Kingsbury 10 maanden geleden nog een contractverlenging had getekend tot 2027, is hij toch het meest logische slachtoffer.

Tien jaar draft busts

General Manager Steve Keim hield het tien jaar vol bij de Cardinals. Hij ging vorige maand op ziekteverlof en zal niet meer als GM terugkeren. Ook niet verrassend, want de beste man was ook niet bepaald succesvol. Hij laat een team achter met peperdure sterren als Murray en Hopkins, vertrekkende veteranen als J.J. Watt en Rodney Hudson én contractloze revelaties als Zach Allen.

Zijn draftkeuzes waren al even onsuccesvol. Zijn first round picks leverde vooral ‘busts’ op in plaats van Pro Bowlers. Denk nog even terug aan quarterback Josh Rosen (10th overall) die al na een jaar werd verscheept. Of linebacker Haason Reddick die te vroeg werd afgeserveerd en nu voor het derde jaar op rij bij een ander team in de Pro Bowl is verkozen. Nee, Keim heeft niet bepaald een ‘sixth sense’ voor deze zaken.

Nieuwbouw project

Net als bij de Houston Texans is het de vraag voor wie dit nu een interessant bouwproject is. De selectie ligt op z’n gat en de dure sterspeler Kyler Murray is net aan zijn kruisband geopereerd en gaat niet fit zijn voor het nieuwe seizoen. Defensive Coordinator Vance Joseph is geen gegadigde, maar ook de naam van Sean Payton zingt rond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *