Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Fire verrast Galaxy, Vikings beste van Oostenrijk, Nederlanders maken indruk: dit was openingsweekend ELF

Europa’s enige profcompetitie, de European League of Football, is afgelopen weekend op spectaculaire wijze begonnen. Vier van de zes potjes eindigden met beide teams binnen één score van elkaar, er werd volop gescoord, en ook de Nederlanders lieten zich voorzichtig gelden. In dit eerste weekoverzicht nemen we je mee langs de hoogtepunten.

De grootste prestatie van het weekend was ongetwijfeld van de Nederlands getinte Rhein Fire. De franchise uit Düsseldorf, met vier landgenoten op het roster, debuteert dit seizoen in de league als reïncarnatie van de voormalige NFL Europe franchise en zorgde in Frankfurt gelijk voor een daverende verrassing. Regerend kampioen Galaxy, ook dit jaar één van de titelkandidaten geacht, werd in de uitwedstrijd met 29-26 verslagen. De wedstrijd werd in de PSD Bank Arena door 7500 mensen bekeken, waaronder veel meegereisde Fire-fans.

De meest impactvolle Nederlander deze wedstrijd was linebacker Thomas van den Oort (ex-Groningen Giants) met drie tackles. Ook defensive lineman Tyrese Owusu-Bediako (ex-Falcons) noteerde een tackle. Tight end Silvan Barelds (ex-Giants) stond de nodige snaps op het veld, maar wacht nog op zijn eerste catch in de ELF. De offensive line waar Arnoud Holierhoek (ex-Raiders) onderdeel van uitmaakt hield tenslotte goed stand en stond twee sacks toe.

Turnoverfeest in Keulen
Het seizoen werd zaterdag geopend in Keulen, waar de Cologne Centurions bezoek kregen van de Turkse nieuwkomers Istanbul Rams. De Centurions, vorig jaar present in de play-offs, wonnen de seizoensopener uiteindelijk na een spectaculair duel met maar liefst tien turnovers. Vooral de Australische Rams-quarterback Jared Stegman had veel moeite en gooide vijf interceptions. De Nederlandse cornerback Ibrahim Eldewieh (ex-Crusaders) kwam tot drie tackles voor de Centurions deze wedstrijd, die in 38-40 voor de thuisploeg eindigde.

Henrique en Radji drukken hun stempel
Leizpig Kings draaide een goed offseason en haalde heel wat versterkingen, maar legde het in de eerste wedstrijd nog wel af tegen de Wrocław Panthers. De Poolse franchise, vorig jaar op een haar na finalist, was door een walk-off touchdown op een fumble return met 27-34 te sterk in eigen huis. De Nederlandse Kings-CB Roedion Henrique (ex-Panthers) maakte wel een sterke indruk, met zes tackles én een interception, inclusief 50 yard return. Ook Semmie Radji (ex-Phantoms) speelde goed, de linebacker noteert een sack, een forced fumble en drie tackles.

Wenen wint Oostenrijkse clash
De Oostenrijkse rivalen Vienna Vikings en Tirol Raiders namen het zondag in Innsbruck voor het eerst in ELF-verband tegen elkaar op. Maar terwijl de Raiders de laatste jaren vaak aan het langste eind trokken in onderlinge duels en de strijd om het Oostenrijks kampioenschap, wonnen de Vikings de spannende strijd met 29-23. De Raiders deden zichzelf vooral de das om met teveel turnovers.

Tenslotte waren er nog grote zeges voor de Hamburg Sea Devils en de Barcelona Dragons. Van Hamburg was dat niet al te verrassend te noemen, de verliezend finalist van vorig jaar behoort ook dit jaar tot de titelkandidaten en versloeg Berlin Thunder met 18-43 in een goedgevuld Stadion Hoheluft. De zege van de Dragons is in dat opzicht opmerkelijker, want hoewel de Surge vorig jaar ook geen potten konden breken werd rijkhalzend uitgezien naar het op papier flink versterkte Stuttgart van deze jaargang. Vooralsnog heeft dat dus geen effect gehad, want Barcelona won met 38-9 in Zuid-Duitsland.

Alle uitslagen
Zaterdag
Istanbul Rams 38-40 Cologne Centurions
Zondag
Rhein Fire 29-26 Frankfurt Galaxy
Barcelona Dragons 38-9 Stuttgart Surge
Leipzig Kings 27-34 Wrocław Panthers
Berlin Thunder 18-43 Hamburg Sea Devils
Vienna Vikings 29-23 Tirol Raiders

Stand
Northern Conference
Hamburg Sea Devils – 1-0
Wrocław Panthers – 1-0
Leipzig Kings – 0-1
Berlin Thunder 0-1

Central Conference
Vienna Vikings – 1-0
Frankfurt Galaxy – 0-1
Tirol Raiders – 0-1
Stuttgart Surge – 0-1

Southern Conference
Barcelona Dragons – 1-0
Rhein Fire – 1-0
Cologne Centurions – 1-0
Istanbul Rams – 0-1

Foto: ProShots / Imago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *