Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Kickers hebben historisch rampzalige zondag, Packers – Bengals spant de kroon

Placekickers in de National Football League verkeerden deze zondag in een ongekend slechte vorm. Maar liefst twaalf extra points werden er doorheen de NFL gemist, bovenop ook nog eens twaalf field goals, een absoluut record.

Ondanks dat er drie wedstrijden beslist werden dankzij een gescoorde field goal, waarvan twee direct het einde van de wedstrijd betekenden, beleefden kickers een uiterst slechte dag. Zo ook bij wie anders dan de Los Angeles Chargers, die de problematiek maar al te goed kennen. Tristan Vizcaino, nu de kicker aan de westkust, miste deze dag maar liefst twee PATs.

Het woord ‘kicker-drama’ kreeg echter pas echt een nieuwe definitie in de wedstrijd tussen de Green Bay Packers en de Cincinnati Bengals. Na de eerste touchdown van de Packers is het kicker Mason Crosby die het extra punt mist. De wedstrijd kabbelt verder en meerdere kicks gaan aan beide kanten tussen de palen, tot het 22-22 staat in het vierde kwart en de spoken weer opduiken.

Crosby opent het bal der missers met een gemiste field goals vanaf 36 yards. Vervolgens bemoeit ook Evan McPherson (K, Bengals) ermee: hij mist vanaf 57 yards. Dan is het weer de beurt aan Crosby, deze keer om de wedstrijd te winnen voor de Packers aan het eind van het kwart. Maar u raadt het: ook deze gaat er niet in (51 yards). Aan het begin van overtime krijgt hij opnieuw de kans om Green Bay aan de zege te helpen, maar hij mist ook opnieuw: deze keer vanaf 40 yards. Dan is het weer aan de Bengals, maar ook McPherson houdt de zenuwen weer niet in bedwang: tegen de linker doelpaal vanaf 49 yards.

Met nog maar twee minuten resterend voor de wedstrijd in een gelijkspel was geëindigd, krijgt Mason Crosby, al veertien jaar de kicker van de Packers. dan opnieuw de kans. Met, naar achteraf zou blijken, het vertrouwen van quarterback Aaron Rodgers lukt het de kicker om vanaf 49 yards de wedstrijd eindelijk in het slot te gooien – na vijf gemiste kicks op rij in de wedstrijd, waarvan drie direct voor de winst.

Foto: Pro Shots / SIPA USA