Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Verdediging Groningen Giants sloopt Utrecht

De Groningen Giants hebben het seizoen in de Eerste Divisie geopend met een shutout overwinning op Utrecht Dominators. De Domstedelingen werden met 16-0 overrompeld in de Siberische kou. De verdediging van Groningen was betrokken bij alle scores.

De harde wind was een domper voor de aanval, die hoog had ingezet op de passing game. Onder leiding van quarterback Emil ter Veld werd de hoogste versnelling in de frigide gevoelstemperaturen nooit gevonden. Receivers werden niet bereikt of ballen werden simpelweg niet gevangen door de verraderlijke wind. Het spel voltrok zich hierdoor voornamelijk op de grond, waar running back Felix Schütte flinke terreinwinst wist te boeken om drives levend te houden.

Verdedigend forceerden de Groningers de concurrent uit Utrecht vaak in passing downs en daar wist de voortreffelijke defensive line van de thuisclub wel raad mee.  Na één kwart kwam dat tot uiting in de eerste score van de wedstrijd. De Dominators stonden met hun rug tegen de eigen endzone aan, toen safety André Rutjens een fumble forceerde. De bal werd voor de eerste score van de wedstrijd de endzone in gelopen door linebacker Paul Blom. Onder druk van de Groningse verdediging werd even later de snap zelfs de endzone uitgegooid, waardoor het voor rust zelfs 8-0 werd.

Na rust was de wind de meest dominante factor en kwam er weinig offense van de grond. De groen-witte verdediging was opnieuw onderscheidend, ditmaal omdat het de Utrechtse quarterback in de eigen endzone tot Intentional Grounding dwong.

Ook de laatste score van de dag kwam op naam van een verdediger. Safety Rudi van Driezum blockte een punt en pakte deze ook weer in de endzone om het leed van de Utrechters nog een keer te vergroten.

Aankomende zaterdag 19:00 uur speelt Groningen een thuiswedstrijd tegen Amsterdam Crusaders. Utrecht heeft een week langer de tijd om de wonden te likken. Op 1 april reizen zij op hun beurt af naar Amsterdam.