Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Matchup met Matla: Zijn de Kansas City Chiefs for real?

Het zijn roerige tijden in de NFL. De Rams declasseren de Colts, de ene na de andere quarterback raakt geblesseerd en Miami staat op z’n kop vanwege een uit de hand gelopen kleedkamer affaire. Pascal Matla analyseert, na een vakantie die wat ons betreft veel te lang duurde, de National Football League.

Last of the Mohicans
In de tussentijd is er nog steeds een team undefeated. Jawel, de Kansas City Chiefs. Vorig jaar een record van 2-14 en nu al evenveel wins als de afgelopen twee seizoenen gecombineerd. Liefst negen keer turfden ze in Kansas City een ‘W’ in het scorebord! Zijn de Chiefs nou zo goed? Ze hebben gewonnen van teams met een gecombineerde record van 30-54. Van deze gewonnen wedstrijden werd maar liefst tegen vier teams gespeeld die hun backup quarterback in het veld hadden staan. Niet heel indrukwekkend dus. De resterende wedstrijden spelen zij tegen teams met een gecombineerd record van 36-27, waaronder tweemaal tegen de Broncos van Peyton Manning.

Defense wins championships
Goed, de Chiefs zijn eerste in scoring defense en achtste in yards (op defense). En met 23 takeaways leiden ze de league. Kortom, de defense van de Chiefs staat als een huis. Maar helaas draait het tegenwoordig niet meer om de defense. Met alle regelveranderingen in het voordeel van de offense, waar bijvoorbeeld de quarterback een soort onschendbare status heeft gekregen, is het niet meer de defense die championships wint. Zeker niet met superquarterbacks zoals Tom Brady, Drew Brees en Peyton Manning. Kijk maar naar de afgelopen jaren in de Superbowl.

Dus hoe staat het met de offense?
Op offense zijn de Chiefs niet indrukwekkend. Smith is nog steeds niet de QB waar je op kan vertrouwen. Hij werd omschreven als game manager en volgens zijn coach moet hij dat maar als een compliment zien. De running game ok, maar niet dominant genoeg om wedstrijden te winnen. De Chiefs bungelen onderaan in de league in ongeveer elke offensieve statistiek.

Conclusie
Het is natuurlijk heel knap van de Chiefs dat ze 9-0 staan. Winnen in de NFL is heel erg moeilijk, dus doen de Chiefs het natuurlijk heel erg goed. Maar als je wat verder gaat kijken naar de tegenstanders die zijn geweest en die gaan komen, dan kan het niet anders dan dat de Chiefs gaan stranden. De playoffs zullen ze wel halen, maar daar zal het ophouden. Desalniettemin is het nu al een succesvol seizoen voor de Chiefs. En niet omdat ze het record voor luidste stadion (jawel: 137,5 decibel) hebben verbroken, maar omdat het een turnaround jaar is na de deceptie van vorig seizoen. De Chiefs zijn weer een team om rekening mee te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *