Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Seattle receivers beloven verrassing

Russell Wilson noemde hem, op nog geen vijftig meter afstand van de man zelf, de beste speler in de league op zijn positie. Percy Harvin durft zo ver niet te gaan, maar weet zeker dat hij een beslissende factor kan zijn in het succes van de Seahawks op zondag.

‘Ik voel me goed, ik ben gezond, trainen gaat goed, ik geloof echt dat ik op elk level een wapen voor ons kan zijn.’

De cijfers praten over Harvin als één van de beste receivers in de league. In vier jaar bij de Minnesota Vikings ving hij voor zijn 3300 yards en rushte hij voor nog eens 700. Hij liep vijf kickoffs terug naar het huis, wat zijn touchdown-totaal op 29 brengt.

Harvin’s statistieken in dit seizoen: Twee wedstrijden, vier catches, 38 yards. En, hoe gek dat ook klinkt, dat is een voordeel: Harvin is Seattle’s beste receiver, maar de Broncos hebben geen betekenisvolle gametape van de man.

‘Het kan tot op bepaalde hoogte inderdaad een voordeel zijn. In football draait het allemaal om aanpassingen, maar voor nu heb ik wel een klein voordeel zodra we dat veld op stappen.’

Met de voorkennis dat hij nooit zoveel toe zal geven, vragen we of er iets nieuws, iets cools in het playbook staat dat we de Seahawks nog niet hebben zien draaien. Lachend: ‘Daar ga ik niet teveel op in, we hebben een goed gameplan om effectief te kunnen zijn.’

Harvin zegt tot slot dat zijn team niet spiekt bij de concurrent over hoe je Wes Welker-stijl een corner uit de wedstrijd kan hitten. ‘Daar houden wij ons totaal niet bezig. Wij hebben van onszelf een hele fysieke defense, de meest fysieke in de league right now. We handelen wat we kunnen handelen, bereiden ons voor waar we op ons voor kunnen bereiden.’

Het is tenminste iets, en non-objectief als ik ben hoor ik alleen maar dat er een trick play aan zit te komen in Metlife Stadium.

Want ook receiver Golden Tate lacht een beetje als ik voorstel dat de playbook een extra pagina heeft gekregen: ‘Ik ga jou toch niet vertellen wat we gaan doen man?!’

Tate was in Harvin’s absentie op zijn eigen manier een wapen voor de ‘Hawks. Hij liep punts terug en ving voor bijna negenhonderd yards en vijf touchdowns. Hij is klaar om een stapje achteruit te doen, als dat betekent dat Harvin hen leidt.

‘Deze guy heeft snelheid, is vlug én explosief. Dat is een zeldzame combinatie in de league. Ik geloof dat hij plays open kan breken.’

Tegelijk weet hij dat Seattle niet voor niks, zonder betekenisvolle productie van #11, in de grote show staan. ‘We weten dat we kunnen winnen, met of zonder hem, maar het is geweldig om hem weer terug te hebben.’

Tate zegt ook dat het gebrek aan beeldmateriaal van Harvin in Seahawks-uniform, hen vooral vroeg in de wedstrijd een voordeel zal geven. ‘Dat moeten zij ter plekke gaan bedenken, hoe ze gaan proberen hem te stoppen.’

De Seahawks zijn niet bang in een shootout verzeild te raken, en ik durf niet te zeggen dat dát een beetje dommig is. Russell Wilson is bepaald niet ‘on fire’, de laatste tijd. ‘Het betekent gewoon dat wij als receivers groots op moeten komen dagen. Als het een scorefeest moet worden, dan is dat maar zo. With the whole world watching, we ready to show up.’

Special Teams zijn het lelijke of ondergeschoven kindje bij de oppervlakkige fan. Tate verdient er een deel van zijn boterhammen: Hij loopt punts voor bijna tien yards ‘per’ terug, en zegt dat de ‘Hawks geen moeite hebben de bal weg te schoppen. ‘We hebben een hele goede verdediging, die ons vaak een drie-en-out geeft, en dan moeten ze de bal teruggeven aan mij. Dat kan een grote play op zichzelf zijn.’

Tate kan tot slot een woordje doen over de terugslag die je als speler krijgt, als je iets doms doet in de media. Een collega haalt zijn touchdown-feestje tegen St. Louis aan, toen hij ‘bye bye’ zwaaide aan een woedende St. Louis-menigte.

‘Ik leerde dat het okay is om passie te hebben, maar dat er problemen komen als je vergeet je team voorop te stellen, en een penalty krijgt.’ Hoewel de touchdown winnend bleek, moest Seattle met achterstand kicken, ‘en hij kan hem zomaar teruglopen.’

Hij snapt sindsdien goed wat Marshawn Lynch met ons media doet. ‘Kijk naar de Richard Sherman-situatie. Die sprak vanuit zijn hart, en werd gekastijd. Dan heb je Marshawn die niks zegt, en hij wordt gekastijd. Je kunt niet winnen, denk ik, tenzij je hele veilige antwoorden geeft.’

Terug naar football zegt Tate dat hij, net als Harvin, klaar is voor de spotlights die zondag brengt. ‘Als wij een grote play nodig hebben, wil ik de bal, dan worden mijn ogen groot. Zo heb ik altijd in elkaar gezeten, dan ben ik op mijn best.’

‘Ik denk dat ik dát wel bewezen heb voor deze organisatie. If you need something to happen, I’m your guy!’

We sluiten af met Beastmode. Die grote plays liggen voor het oprapen als Denver, wijs, besluit de box dicht te gooien en safeties omlaag te brengen.

‘Als zij in een cover four of whatever staan en wij als receivers een één op één krijgen, moeten we klaar zijn. Dat is wat Marshawn voor ons doet, en daarom kunnen wij altijd wedstrijden beslissen in de tweede helft. Marshawn en onze O-line worden beter in de tweede helft, als tegenstanders moe worden. Dan moeten wij klaar staan.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *