Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Derek Carr redt ‘eer der rookies’

Derek Carr begint aankomend weekend in de basis voor de Oakland Raiders. De rookie quarterback krijgt van coach Dennis Allen de voorkeur boven Matt Schaub. Daarmee voorkomt de ploeg uit Californië dat er in de NFL geen eerstejaars spelleider in de basis begint sinds 2007.

Lange tijd leek het al een gelopen race in het voordeel van Matt Schaub. De voormalige Texans QB werd afgelopen off-season gehaald en werd lang door zijn team bestempeld als de man voor de basis. Met het oog op de toekomst pikten de Raiders Carr op in de tweede ronde van de afgelopen Draft, maar mede dankzij een lichte hersenschudding leken zijn kansen op een basisplaats in de eerste week een utopie.

Niks is echter minder waar. In de laatste pre-season wedstrijd tegen de Seattle Seahawks was Carr scherp. Elf van zijn dertien passes kwamen aan bij ploeggenoten, waaronder drie touchdowns. Maandag besloot Allen de knoop door te hakken en zijn geld te zetten op de rookie van Fresno State. Volgens de coach is het geen korte termijn beslissing en blijft Carr voorlopig de eerste keuze van Oakland. “Derek is volwassener dan zijn leeftijd. We voelen ons erg comfortabel met het feit dat hij ons gaat helpen winnen. Derek is onze startende quarterback.”

Een opvallende move, zeker gezien de status en met name het salaris van Schaub. De voormalige Texan krijgt dit seizoen $8 miljoen van de club en ging misschien zelf al uit van een basisplaats. Ook tijdens het voorseizoen was hij echter zeer wisselvallig, waardoor er meer kansen kwamen voor Carr en de andere back-up, Matt McGloin. Met het oog op de toekomst hebben de Raiders nu besloten dat Carr de man is. Saillant detail is dat hij hiermee revanche neemt op wat Schaub zijn broer aandeed in Houston. David was namelijk de starter in Texas voordat Schaub werd gehaald en meteen een basisplaats opeiste.

Carr’s teamgenoten zijn onder de indruk van hem en vinden het daarom geen probleem dat de jongeling ze voorgaat in de strijd. Wide receiver Rod Streater, die sinds 2012 al zeven verschillende quarterbacks de ballen zijn kant op zag gooien: “Hij is erg consistent. Hij blijft beter worden.” Hetzelfde gevoel onderschrijft Khalif Barnes. “Het spelletje is niet te groot voor hem. Hij is slimmer dan anderen van zijn leeftijd. This kid has it.

Het laten starten van een rookie qb is voor coaches altijd een gok, maar de recente historie heeft bewezen dat het vaker succes oplevert dan niet. Van de zestien eerstejaars spelleiders die de afgelopen jaren werden gedraft begonnen er elf de eerste week in de basis. Negen staan nog altijd op de plek waar ze begonnen. Van de vijf die moesten wachten op een basisplek, is alleen Jake Locker momenteel enigszins succesvol. Of het Oakland dit seizoen succes oplevert is moeilijk te zeggen, maar op de lange termijn lijkt het de keuze voor Carr een juiste van de coaching staff.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *