Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Sterke geluiden rond terugtrekken Lelystad Commanders

Er zijn andermaal problemen bij de voorbereidingen van het nieuwe American Football Bond Nederland-seizoen. Als we de tamtam tenminste mogen geloven. Coaches van zowel Groningen Giants als 010 Trojans zijn de afgelopen twee weken namelijk gepolst of zij interesse hebben om komend seizoen in de landelijke Eredivisie te spelen.

Dit is opmerkelijk, aangezien Lelystad Commanders onlangs met het kampioenschap aan de haal ging in de eerste divisie. Volgens de regelmenten zijn zij de aangewezen ploeg om het gedegradeerde Hilversum op het hoogste niveau te vervangen.

Lelystad kent echter een beladen geschiedenis. Alhoewel de formatie uit Flevoland altijd goed American football-spel op de mat brengt, heeft de ploeg in het recente verleden de grootste moeite gehad om volwaardige selecties op de been te brengen. Omdat de Commanders in het verleden niet aan kwantitatieve eisen van de bond konden voldoen, hebben zij hiervoor administratieve sancties gehad. Aan het einde van het vorige seizoen koos de ploeg er daarom vrijwillig voor om uit de Eredivisie weg te gaan. Zo kon het team in alle rust aan een gezonde toekomst werken.

Angst overheerst nu dat Lelystad niet aan de hoge verplichtingen van het Eredivisieschap kan voldoen en zich vrijwillig terugtrekt op het hoogste niveau. De bond heeft nog niets over problemen in Lelystad gehoord. Een woordvoerder stelt: “Waar doorgaans rook is, is ook vuur. Wij zijn echter nog niet over deze situatie ingelicht.” De angst sloeg dit weekend ook over op Facebook, toen coach Arnold Galesloot een bericht op social media slingerde, waarin hij zich hardop afvroeg wat de stand van zaken met Lelystad was. Het bericht werd enkele minuten later van Facebook verwijderd.

Als er niet snel meer duidelijkheid wordt verschaft, dan loopt de AFBN opnieuw tegen tijdsdruk aan. Als Lelystad immers niet voor het hoogste niveau kiest, dan moeten de programmamakers op zoek naar een alternatief. Over dit alternatief moet ook nog worden gestemd, door de Algemene Ledenvergadering (ALV). De volgende ALV’s van de bond zijn in oktober en in januari.

Mogelijke opvolgers zijn 010 Trojans, Groningen Giants of Lightning Leiden. Van deze teams lijken de 010 Trojans het meest Eredivisie-ready en bereid de sprong te wagen. De AFBN kan er echter voor kiezen om de degradatie van de Hilversum Hurricanes om te draaien. De Hurricanes wonnen vorig seizoen geen enkele wedstrijd in hun promotiejaar, maar hebben wel aan het niveau kunnen wennen.

Running back Sidney Kunst van de Commanders liet onlangs via Gridiron weten dat zijn team vol voor de Tulip Bowl gaat. Geconfronteerd met de geluiden geeft hij aan dat zijn team de trainingen voor het nieuwe seizoen nog niet heeft hervat en dat hem nog niets ter ore is gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *