Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Het einde van de carrière van David Ash

Het einde van de carrière van David Ash

Texas Longhorns quaterback David Ash heeft noodgedwongen zijn Football carriére moeten beeïndigen. De 22 jarige quarterback die voor de Longhorns 22 wedstrijden startte, eindigt met 36 touchdowns. Hoofdcoach Charlie Strong houdt David Ash wel bij het team, zodat hij met zijn ervaring nog een rol kan spelen in het begeleiden van Tyrone Swoopes, de jonge en talenvolle quarterback die vanaf nu de starter zal zijn voor Texas.

Hersenschudding

David Ash worstelt al meer dan een jaar met symptonen van een hersenschudding, zoals hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, duizelingheid, wazige blik, overgevoeligheid voor geluid en licht en geheugenverlies. Dit nadat hij op 7 september 2013 tegen Bringham Young University (BYU) hard getackled werd. Sinds die dag speelde hij nog maar tijdens 2 wedstrijden. Zo speelde hij 2 weken na de harde hit van de BYU verdediger de 1ste helft mee in de conference wedstrijd tegen Kansas State. Tijdens die wedstrijd bleef hij in de rust achter in de kleedkamer, omdat hij weer last kreeg van zijn hoofd. Op 25 november van dat jaar liet de coaching staf van Texas weten dat Ash in 2013 in ieder geval geen wedstrijden meer zou spelen, zodat hij volledig kon herstellen met het oog op het volgende seizoen.

Nieuw jaar, nieuwe kansen

Op 22 juli van dit jaar werd Ash door Charlie Strong uitgeroepen tot startende quarterback voor het huidige seizoen. Tijdens de 1ste wedstrijd van het huidige seizoen tegen North Texas, wordt Ash bij de tweede aanvallende drive hard getackled terwijl hij een fumbled snap probeert op te pakken. Hij staat langzaam op, maar geeft niet aan last te hebben van zijn hoofd. Daarna krijgt hij nog vijf harde hits te verduren tijdens deze wedstrijd (die met 38 – 7 door Texas gewonnen wordt), waarvan drie rond zijn nek en hoofd. Na elke drive kwam Ash van het veld en sprak hij met het medisch team, maar geen enkele keer gaf hij aan geblesseerd te zijn of last te hebben van symptonen. Zaterdag nacht, na het verlaten van het stadion, informeert hij de coaches dat hij last heeft van hoofdpijn en duizeligheid en wordt hij direct onderzocht.

Gezondheid

Tijdens de wedstrijden tegen BYU en UCLA is Ash in het stadion aanwezig als toeschouwer maar mag hij absoluut niet spelen. Op 17 september 2014 neemt Ash in een gesprek met Charlie Strong de beslissing om zijn gezondheid voorop te stellen en te stoppen met Football. Volgens Strong hadden de coaches hem ook nooit meer laten spelen, maar is hij opgelucht dat David Ash zelf ook tot deze conclusie is gekomen. David Ash eindigt zijn carriére met een 15 – 7 record als een starter en staat hij op de 8ste plaats van de Texas Longhorn quarterbacks met 4.728 passing yards.

Hersentrauma’s

Sinds er de afgelopen jaren onder (oud) NFL spelers een aantal tragedies plaats hebben gevonden, waaronder een aantal zelfmoorden, zijn de regels omtrent hersenschuddingen steeds strenger geworden. Deze tragedies kunnen worden gelinkt aan hersentrauma’s, opgelopen tijdens Football wedstrijden. Zo mogen Footballers pas terugkeren in de wedstrijd nadat zij alle tests van de medische keuring van de teamarts positief hebben doorlopen. Bij een negatieve uitkomst van een test mogen zij de wedstrijd definitief niet uitspelen.

Toekomst Ash

Voor de talentvolle Ash is het zonde dat zijn Football carriere hierdoor tot een einde is gekomen, maar hoogst waarschijnlijk is dit gezien zijn gezondheid het beste voor zijn verdere leven. David Ash krijgt dit jaar de kans om bij de groep te blijven en de jongere quarterbacks te begeleiden, wellicht is dat een opstap naar een succesvolle coaching carriére in het Football. Dit is hem van harte gegund!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *