Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Voorbeschouwing: Lightning Leiden – Hilversum Hurricanes

Lightning Leiden is zondag de gastheer in de eigen Sleutelstad, wanneer de Hilversum Hurricanes op bezoek komen. De Leidenaren doen dat met een zwarte randje: niet alleen komt het team van een van de grootste nederlagen uit de recente geschiedenis (07-53), ook rouwt het team om het verlies van een familielid.


De Leidenaren zullen zich van hun beste kant willen laten zien voor ploeggenoot Brian Spapens, die zijn vader verloor. Voor de rest zal men in Leiden strijdbaar zijn om niet te degraderen. De ploeg heeft Amsterdam Panthers nog in het vizier en zal vooral Nijmegen Pirates voor willen blijven om een verlenging te bewerkstelligen in de Eredivisie.

Voor Hilversum geldt een hele andere motivatie. Met een 3-3 record heeft de formatie van quarterback Maurice Tielen de bestemming in eigen hand. Een overwinning brengt ze dicht bij een felbegeerde playoff plaats.

De matchup
Leiden heeft al aangekondigd de wedstrijd te starten met running back Glenn van Gorcum als gelegenheidsquarterback. Het is te hopen dat deze kleine rappe back het vizier nu wel goed heeft afgesteld. In de vorige wedstrijd tegen Rotterdam kwam geen enkele pass van hem aan. Wel liet de man under center zien een begenadigd runner te zijn en dus een dubbel threat om rekening mee te houden. Achter Van Gorcum heeft Barbaros Kurt bewezen een prima optie te zijn in de backfield. De receiver had in de vorige game zelfs meer dan 100 yards over de grond.

Hilversum kan tegen de laaggeklasseerde ploeg uit Leiden eigenlijk alleen maar gezichtsverlies lijden. De afgelopen twee wedstrijden boden zij goed weerstand aan Amsterdam Crusaders. De ploeg won zelfs voor het eerst in elf jaar van de Amsterdammers. Alles begint bij quarterback Maurice Tielen, die Pro Bowl achtige nummers noteert (11 TDs, 1 INT) en hierbij geniet van tenminste vijf geoliede afspeelpunten. De aanval staat derde in de league, na Falcons en Eagles.

Spelers om in de gaten te houden
Hilversum heeft de grootste moeite tegen de run. Ze hebben zelfs een slechtere run defense dan Leiden. Het is daarom in deze wedstrijd van belang wat Glenn van Gorcum en Barbaros Kurt over de grond aan schade kunnen aanrichten. Lukt het de Hilversummers niet om de backs aan banden te leggen, dan ligt er een high scoring game in het verschiet.

Aan de kant van Hilversum is er misschien voor het eerst dit seizoen een hoofdrol weggelegd voor running backs Dennis de Wit en Jurgen Joseph. De twee maken een vrij anoniem seizoen door, maar de run defense van Lightning liet vorige week zien dat ze niet genoeg man in thé box kunnen hebben om de run te stoppen. De run defense uit de Sleutelstad wil de zaak graag in het slot gooien. Ze willen na dit duel in geen geval de plek van slechtste run defense ruilen met Hilversum

Onze voorspelling
Eerder dit jaar werd het 34-17 voor Hilversum. Het wordt een game in de trenches, maar Hilversum is stukken veelzijdiger dan de opponent uit Leiden. Hilversum wint met 30-13.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *