Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Voorbeschouwing AFBN Playoffs: Eagles – Hurricanes

De tweede halve finale om de Tulip Bowl wordt aanstaande zondag gespeeld tussen de drievoudig kampioen Alphen Eagles en de promovendus in de eredivisie Hilversum Hurricanes. Het enige treffen dit seizoen tussen de Eagles en de Hurricanes was een maand geleden. In een ‘close game’ trok Alphen met 21 tegen 14 aan het langste eind. Het is echter te betwijfelen of dit maatgevend is voor het treffen in de halve finale. Door: Stephan Pront.

De wedstrijd laat zich wellicht een beetje aanzien als David tegen Goliath, zeker als je cijfers en ervaring van beide teams bekijkt. De Hurricanes hebben een zeer goed seizoen gedraaid, zeker voor een team dat vorig seizoen officieel uit de Eredivisie degradeerde. De mannen van head coach en coördinator Edwin Braakman wisten zes van de tien wedstrijden winnend af te sluiten. Hilversum draait een aanval die zich voornamelijk concentreert rond de klassieke I-formation. In deze formatie kan de tight end zich af en toe  losmaken van de lijn om als derde wideout te spelen.

Coach Braakman heeft  de ervaren spelverdeler Maurice Thielen tot zijn beschikking, een van de beste quarterbacks in de AFBN. Thielen zijn favoriete aangooipunten zijn de ontvangers Nick da Costa en Daan Bording. Ontvanger Stephan Rasch zal door het wisselen van de speeldata de wedstrijd moeten missen. Verder kan coach Braakman altijd terugvallen op zijn backfield, met zijn twee sterke lopers, Jurgen Joseph en Dennis de Wit. De kracht van Hilversum ligt in de balans en het sterke lezen van de verdediging door Thielen.

Defensive coördinator van Hilversum, Mark Bron, hanteert de psychologie van het ‘Bend but do not Break’ verdedigen. Een goede verdediging, uitstekend door de lucht, iets minder effectief over de grond. Eentje die gemiddeld 17 punten per wedstrijd heeft geïncasseerd,  maar ook zes keer de winst naar zich toe wist te trekken. Spelers die Alphen zeker in de gaten moet houden zijn Dennis Berghuis op de lijn en Tim Beuckens en Rogier Thielen in het achterveld. Veel zal afhangen van hoe coördinator Mark Bron Eagles spelverdeler Bouthoorn gaat bestrijden, met zes of zeven mensen in de ‘box’.
Head coach Errol Zeefuik heeft een ‘rollercoaster’ seizoen met zijn mannen meegemaakt. Na drie titels op rij zijn alle ogen in Nederland en ook een beetje daarbuiten op je gericht. De verwachtingen groeien per seizoen als je de titels aan elkaar rijgt. Zeefuik heeft dit seizoen twee prominente spelers aan de GFL verloren, zowel Chris Smith als Tom van Duyn maken furore in Braunschweig. Het is knap hoe coördinator Richard Bouthoorn dit heeft weten op te lossen en waardige vervangers voor beide spelers heeft weten in te passen.
Bouthoorn draait een pass first, spread offense, een waar de vier ontvangers door het spreiden van de verdediging ruimte voor de running game moeten creëren. Een aanval die per wedstrijd ruim 25 punten grossiert, voornamelijk door de lucht, maar ook over de grond. Spelverdeler Richard Bouthoorn heeft een cruciale rol in dit systeem en veel zal van zijn vorm afhangen. Bouthoorn heeft drie weapons die hij door de lucht kan aanspelen, veteraan Ananias Semedo, Amir Anches en de snelle Romano Vogels. In de backfield nemen Jermaine Charles en Danny van Brussel de honneurs waar. Een belangrijk dingetje om bij stil te staan is het ontbreken van een kicker bij de Eagles. Die mist de game door de late wijziging van speeldata.
De verdediging van Alphen is hier ook door getroffen. Defensive coördinator en defensive end Erwin Gloudemans zal daarom ook deze wedstrijd moeten missen. Een verdediging die net geen 8 punten per wedstrijd heeft toegestaan en daarmee de tweede in de eredivisie is. Coach Zeefuik beschikt ondanks het verlies van Gloudemans over een solide verdediging. Eentje waar af en toe onder andere aanvallers Semedo, Brussel en Vogels in mee roteren. Veel zal afhangen van spelers als Idemar Bernadicas, Job van der Klei en Alexander Popovic. De Eagles verdediging zal de arm van Thielen moeten beteugelen wil het kans maken op een vierde Tulip Bowl op rij.
Gridiron voorspelt een harde pot football. Een wedstrijd die zich, gezien het weer, voornamelijk door de lucht zal afspelen, a battle between the two QB’s, if you like. Mede gezien de ervaring van de Alphen Eagles zien wij de equipe van coach Zeefuik winnen met een klein verschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *