Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

CFL ziet direct ‘Extra Punt-effect’

De Canadian Football League veranderde de afgelopen offseason ook haar regels omtrent het extra punt na een touchdown. En met direct resultaat. De NFL kan zich in navolging van de Noorderburen gaan opmaken voor een nieuwe extra punt tactiek.

In de CFL trap je het extra punt niet langer vanaf de 12, maar de 32 yards lijn. Tijdens de openingswedstrijd tussen de Montreal Allouettes en Ottawa Redblacks op donderdag, miste Montreal de allereerste PAT van het seizoen. Daar waar PAT’s in de CFL een slagingskans hadden van 99,4%. Omgedraaid was het effect van de ’two point conversion’ ook direct voelbaar. De bal is van de 5 yards naar de 3 yards-lijn verlegd en Ottawa benutte de eerste poging voor twee punten. Dat was in het hele voorgaande seizoen maar zeven keer gelukt in de hele CFL.

In de NFL kennen we vergelijkbare wijzigingen voor de komende jaargang. Zij waren echter een stuk behoudender. Daar werd de bal naar achteren gelegd tot de 15 yards lijn. Eigenlijk het niveau waar de CFL tót dit jaar op zat. De vraag is dus maar hoe groot het effect van de regelwijziging gaat worden. Wellicht gaat de NFL binnenkort alweer een stapje verder. Zoals altijd stap voor stap in de voorzichtige NFL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *