Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Cru wint eerste Tulip Bowl sinds 2010

Het is Alphen Eagles tijdens de belangrijkste westrijd van het jaar niet gelukt om te doen wat ze vijf keer eerder dit seizoen wel lukte: terugkomen van een verre achterstand bij rust.

 

De verdediging van tegenstander Amsterdam Crusaders smoorde de aanval van de Alphenaren en onderschepte QB Richard Bouthoorn twee keer. Hiermee had het een groot aandeel in het eerste landskampioenschap van de Amsterdam Crusaders sinds 2010. Voor een kleine 800 toeschouwers werd het op Sportpark De Eendracht in Amsterdam 21-06.

Zoals gebruikelijk tastten de twee titanen elkaar aan het begin van de wedstrijd ongewennig af. Al snel werd echter duidelijk dat Amsterdam veel meer had in te brengen dan de formatie uit Alphen, die zichzelf vooral in de voeten schoot. Het eerste gejuich voor Amsterdam werd nog teruggefloten door een penalty, maar even later was het alsnog raak. Receiver Dylan von Gerhardt ving op spectaculaire wijze een pass van quarterback Joey Kraan in triple coverage om het publiek op de banken te krijgen.

Enkele minuten later mocht het (voornamelijk Amsterdamse) publiek opnieuw juichen. Cornerback Nicky Bakker las quarterback Bouthoorn als een boek en liep de verdiende onderschepping voor een snelle tweede zespunter.

De donkere wolken die zich boven de Eagles samenpakten, zorgden ook voor een ongewenst intermezzo. Drie minuten voor rust brak het onweer uit en moesten de twee teams noodgedwongen naar de kleedkamers. De ongeplande pauze duurde ongeveer een half uur.

Wie had gehoopt dat de thee tot overpeinzing bij Alphen zou leiden, kwam bedrogen uit. Quarterback Kraan was in ieder geval niet van plan zich in de tweede acte aan banden te laten leggen en bracht Amsterdam aan het begin van het derde kwart een derde touchdown. Kraan vond Frank van Berkum in de endzone en ook de two point conversion naar Akwasi Mensah was goed, waardoor de Cru een onoverkomelijke 21-0 voorsprong opbouwde.

Alphen kreeg hierna de kans om terug in de wedstrijd te komen, toen een lange bal op Ananias Semedo de Alphenaren naar de 3 yard lijn van Amsterdam bracht. De wil werd echter gebroken toen de Cru defensie zelfs hier de nul uit wist te slepen. Alphen moest uiteindelijk tot vijf minuten voor tijd wachten, totdat het op het bord kwam. Semedo ving zijn tweede lange bal van de middag en zigzagde de endzone in. Het bleken de eerste en enige punten van Alphen.

Amsterdam mocht daarom uiteindelijk voor het eerst sinds 2010 de Tulip Bowl omhoog houden, nadat ze de afgelopen drie edities de meerdere in Alphen moest erkennen. Quarterback Richard Bouthoorn vond na de wedstrijd dat Alphen vooral in de spiegel moet kijken: “We dachten er te lichtzinnig over. Iedereen denkt dat het bij Alphen wel vanzelf komt, maar dat is dus niet zo. We hebben 100 procent commitment van iedereen nodig, anders bouw je geen chemie en geen klik met elkaar.”

Hoofdcoach Errol Zeefuik onderstreepte de woorden van zijn quarterback: “Dat je drie keer achter elkaar kampioen wordt, betekent niet dat je dat de vierde keer automatisch ook wordt.”

Joey Kraan van de Cru: “Deze is lekker, hoor. Elk jaar kwamen we dichterbij en eindelijk hebben we de Bowl te pakken. Het was niet makkelijk, maar alles wat we van te voren gedaan hebben om ons voor te bereiden heeft Alphen laten zien. Dit stond in de sterren geschreven. Een beter moment om mijn carrière mee af te sluiten, kan ik niet wensen!”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *