Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Throwback Thursday: Super Bowl-gevoel Jets

Voor Jets defensive end Marty Lyons voelde de winst van de Jets op de Giants in 1988 als het winnen van een Super Bowl. Deze New Yorkse derby kostte de Giants namelijk hun ticket naar de playoffs. 

Het klinkt als een geweldige derby om de eer van New York. Buiten onbeduidende preseason-wedstrijden, werden er in 45 jaar tijd slechts twaalf van deze wedstrijden gespeeld. Te weinig om van echte rivaliteit te spreken volgens Jets hoofdcoach Todd Bowles. Het is vooral een prestige strijd tussen de beide directies om te kunnen pochen op borrels wie nu de beste bespeler is van het gedeelde MetLife Stadium.

Het is al een tijdje geleden dat de Jets directie mocht pochen. De laatste vijf ontmoetingen werden allemaal gewonnen door de Giants. Overigens waren er pas drie wedstrijden in deze 21ste eeuw. In 1993 vond de meest recente overwinning plaats van de Jets. Welgeteld 22 jaar geleden. Vijf jaar daarvoor vond de illustere 27-21 overwinning plaats van de ‘groenen’ op de ‘blauwen’ uit New York. Het kostte de ploeg van Bill Parcells, met de huidige Giants headcoach (Tom Coughlin, red.) als offensive coordinator, de titel in de NFC East en daarmee ook een ticket naar de playoffs. Voor de Jets die al uitgespeeld waren dat seizoen, voelde het als een Super Bowl winst.

Zuur missers
De Jets begonnen die bewuste 18 december 1988 uitstekend met een 10-0 voorsprong. De ploeg leidde in het derde kwart zelfs met 20-7. Hall of Fame quarterback Phil Simms gooide touchdowns naar Stephen Baker en Lionel Manuel voor een 20-21 voorsprong met nog 4:54 minuten te spelen. De voorsprong van de Giants had groter kunnen zijn, gelet op de twee gemiste field goals eerder in de wedstrijd. Zes punten die later zuur bleken te zijn.

De kickoff na de ‘go-ahead-touchdown’ werd door Bobby Humphrey teruggelopen naar de eigen 48 yards lijn. Een goede uitgangspositie voor quarterback Ken O’Brien om de aanval te starten. Het duurde niet lang voordat de Jets op de 5 yards lijn aan waren gekomen, waarna O’Brien receiver Al Toon in de endzone vond die leidde tot de 27-21 voorsprong voor de ‘groenen’ op 39 seconden van het einde.

Zondag staan wederom de playoffs op het spel. Dit keer voor beide ploegen. De Giants staan op 6-5 en de Jets op 5-6. Beide ploegen hebben een winst nodig om nog serieus voor een verlenging van het seizoen te gaan. De prestaties liggen niet ver uit elkaar, wat een boeiende pot moet opleveren. De sleutel ligt in handen van Eli Manning. Foutgevoelig als hij is met onderscheppingen, hebben de Jets met Cromartie en Revis de spelers in handen om fouten af te dwingen op weg naar de eerste New Yorkse derby winst sinds 22 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *