Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Is deze Broncos defense, de beste ooit?

De Denver Broncos wonnen SB50 na een dominante defensieve prestatie tegen de Carolina Panthers, het mag dan ook niet verbazen dat de superlatieven in het rond vlogen na de wedstrijd. General manager John Elway sprak van de beste verdediging die hij ooit had gezien, de spelers waren echter niet zo bescheiden. Cornerback Chris Harris sprak van “the best of all-time”, terwijl linebacker Danny Trevathan zijn verdediging over het hele seizoen beter vond dan de legendarische Bears van 1985.

Hoewel we deze claims met wat korrels zout moeten nemen, de voorbije jaren claimden de Seahawks diezelfde titel, valt het niet te ontkennen dat deze Broncos erg dominant waren. De troepen van defensive coordinator Wade Philips waren de besten in de NFL dit jaar, dat onderstreepten ze nog maar eens in de Super Bowl. De touchdown gescoord door Malik Jackson na een strip-sack van Von Miller, was lang het verschil in de wedstrijd. Terwijl Newtons tweede fumble, de Broncos hun tweede touchdown in cadeauverpakking aanbood.

Onder leiding van Super Bowl MVP Von Miller verzamelde de defense van de Broncos 7 sacks, 4 forced fumbles en 1 interception. Demarcus Ware en Von Miller bleken te veel voor de offensive tackles voor Caronline, die de false start penalties dan ook opstapelden in hun poging om het duo te snel af te zijn. In het midden van de lijn was de situatie voor Carolina niet veel beter, terwijl de wide receivers en tight end Greg Olsen geen morzel grond ruimte kregen van de Denver cornerbacks. Ingesloten receivers – die ook nog eens vier drops hadden – en een offensive line die meer als zeef dan als muur functioneerde, maakten het Cam Newton onmogelijk om veel gedaan te krijgen.

Op first down liepen de Panthers ook elke keer vol tegen een muur aan – waarom ze dat bleven proberen is een andere zaak – waardoor de Panthers heel de wedstrijd lang tegen 3rd-and-long situaties aankeken. Jonathan Stewart werd zo onschadelijk gemaakt op zijn touchdown na, terwijl ook Newton weinig ruimte kreeg om met de bal aan de haal te gaan.

De Panthers defense bestond zeker niet uit klungels en zou in veel gevallen het laken naar zich toe hebben getrokken in dergelijke wedstrijd. 5 sacks (waarvan back-up Kony Ealy er 3 verzamelde), 2 forced fumbles en 1 interception zijn hoe je het ook draait of keert indrukwekkende cijfers. Op zondag waren de Broncos gewoon beter.

Of dat van hen de beste verdediging ooit maakt, laten we in het midden. Ze mogen in ieder geval even genieten van hun bragging rights, die hebben ze verdiend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *