Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Warner: Ook HOF niet zonder slag of stoot

We vinden allemaal dat Kurt Warner een buste in de Hall of Fame verdient. Toch was zijn uitverkiezing niet onomstreden. Exemplarisch voor zijn loopbaan en dus vooral passend om ‘pas’ in zijn derde jaar van verkiesbaarheid door te stoten tot het NFL Walhalla in Canton, Ohio. De eerste speler met een verleden bij de Amsterdam Admirals in de Hall of Fame. Tien jaar nadat professioneel football in Nederland werd ‘gekilled’.

Kurt Warner won een Super Bowl, won twee NFL MVP awards en is zelfs acht jaar na zijn football-pensioen nog houder van een aantal fijne statistische hoogstandjes. Zo is er nog altijd geen enkele quarterback met een hoger completion percentage in de Play-Offs (66,5%). Toch moest er flink gediscussieerd worden of hij wel Hall of Fame-waardig is. Het past bij zijn loopbaan waar niets vanzelf ging.

Een bloemlezing:

 • Hij werd niet gekozen in de NFL Draft.
 • Hij kreeg na trainingskamp geen contract bij de Green Bay Packers.
 • Hij moest een bijbaantje nemen als vakkenvuller met een uurloon van 5,5 dollar.
 • Hij zocht zijn toevlucht tot de Arena League. Waar hij in 2011 overigens wél tot de Arena Hall of Fame werd verkozen.
 • Hij zag een try-out bij de Chicago Bears in 1997 in rook opgaan door een spinnenbeet in zijn arm tijdens zijn honeymoon.
 • Hij moest afdalen naar het Sodom en Gomorra (naar eigen zeggen in zijn biografie) van Amsterdam om met de meest touchdowns en yards in de NFLEurope dat seizoen terug te keren naar St Louis Rams.
 • Hij kroop door het oog van de naald in 1999 toen de Cleveland Browns hem níet kozen tijdens de expansion draft.
 • Zelfs als winnaar van de Super Bowl en tweevoudig winnaar van de NFL MVP-titel werd hij binnen een seizoen, mede dankzij een blessure, gepasseerd ten faveure van Marc Bulger bij de Rams.
 • Zijn toevlucht tot de New York Giants monde uit in een deceptie dankzij de aanwezigheid van Eli Manning.
 • Toevlucht 2.0 leek in de woestijn van Arizona te stranden dankzij opnieuw een zogenaamd talent. Deze keer in de persoon van Matt Leinart.
 • Zijn laatste twee jaren (2008 en 2009) wist hij de Cardinals naar de Play-Offs te leiden en in 2008 zelfs naar de Super Bowl. Helaas voor hem werd zijn derde Super Bowl zijn tweede Super Bowl verlies.
 • Tot twee keer toe moest Kurt Warner ervaren dat hij op het laatste moment afviel voor de Hall of Fame.

Het mag dan ook geen toeval zijn dat op de homepage van de Hall of Fame zelf Kurt Warner in de overzichtsfoto steeds bedekt wordt door een advertentie van de NFL Shop.

De vrouw achter Kurt
Het bovenstaande lijstje doet uiteraard vooral geweld aan al zijn geweldige prestaties. Waarom zijn uitverkiezing meer dan terecht is hebben we al eerder betoogd. Echter, het bovenstaande lijstje tegenslagen laat vooral zien waarom het logisch is dat zijn eigen vrouw Brenda Warner de introductiespeech zal doen voor manlief op 4 en 5 augustus. Brenda maakte alles mee en is een verpersoonlijking van ‘in voor-en-tegenspoed’. Zeker als je weet dat dat zijzelf menigmaal het mikpunt van spot was, ongetwijfeld ingegeven vanwege haar kort pittig én stekelig kapsel van begin deze eeuw.

Overigens laat Jerry Jones zijn vrouw ook de speech geven. Daarmee zijn zij vrouw 3 en 4 allertijden. Waar Brett Favre vorig jaar pas de tweede ooit was die zijn eega de introductie liet doen, na Mike Singletary in 1998.

Anyway, eind deze week zal ik juichen voor Kurt Warner. De eerste speler van de Amsterdam Admirals die door weet te breken tot het elitekorps van de Hall of Fame. Ook al spreekt hij weinig vleiend over zijn tijd in Nederland. In de Amsterdam ArenA, of nu Johan Cruijff Arena, liet hij voor heet eerst bij de Arena League zien dat hij wel degelijk een quarterback was van NFL-kaliber.

Next stop: Adam Vinatieri
Wij in Nederland kunnen nu rustig slapen, na acht jaar roepen dat hij in de Hall of Fame thuishoort. Ons nieuwe doelwit wordt Adam Vinatieri. Nadeel is alleen dat deze kicker van de Amsterdam Admirals in 1995 maar niet van ophouden weet. Het duurt nog minstens zes jaar voordat hij een eigen buste krijgt in Canton, Ohio. Het zal het wachten waard zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *