Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

5 vragen aan… Kanessa Muluneh

In onze nieuwe rubriek “5 vragen aan…” interviewen we iedere week een bekend gezicht uit de Nederlandse American Football wereld. Deze week is dat Kanessa Muluneh, oprichtster van de Amsterdam Cats en de Queen’s League.

Voor onze bezoekers die jou en jouw initiatief nog niet kennen, kun je ons iets meer vertellen over Kanessa Muluneh en de Amsterdam Cats?

Als ik mijzelf in 1 woord zou moeten omschrijven, komt het woord ¨Risky¨ in mij op. Ik ben mijn hele leven avontuurlijk geweest en heb een grote hekel aan vastigheid en zekerheid. Vanaf mijn 21ste levensjaar besloot ik om mijn carrière net zo riskant aan te pakken, wat wil zeggen dat ik ben gaan ondernemen. Terugkijkend is dit een van mijn beste keuzes geweest in mijn leven. Door mijn keuze ben ik uitgegroeid van een onzekere tiener/adolescent tot een zelfstandig volwassene.

Toen ik ooit een filmpje van American Football voorbij zag komen, was ik in 1 klap ¨hooked¨. Waarom? Geen idee! Ik was wel een beetje geïnteresseerd in extreme sporten maar nooit echt voor mijzelf. Toch besloot ik mijn powerlifting sport achter mij te laten en contact op te nemen met Winston Ronde, de voormalige head coach van de Crusaders. Tot mijn verbazing waren er geen teams in Nederland waar ik mij bij zou kunnen aansluiten, maar je kan al raden wat mijn ondernemende kant bedacht te gaan doen ;-).. Dit is het moment dat de Amsterdam Cats tot leven kwamen!

Zoals je reeds in eerdere interviews hebt aangegeven was er aanvankelijk de nodige scepsis vanuit de herenafdelingen. Inmiddels zijn deze erg enthousiast. Jullie ontvangen ook steeds meer exposure. Hoe zijn de reacties vanuit de rest van het land, zijn er ook op andere locaties soortgelijke initiatieven ontstaan?

Naast de Amsterdam Cats, heb je ook de Rotterdam Ravens. Dit is ook een team wat ik heb opgezet als concurrentie tegen Amsterdam en wegens grote vraag in die regio.

De reacties van de heren van Amsterdam zijn hartverwarmend voor mij. Er is zoveel support en hulp vanuit de Crusaders, dat ik wel kan zeggen dat ik zonder hun nu niet hier stond! Elders in het land reageren mensen ook enthousiast, echter hebben wij waarschijnlijk nog een klein  imago wat mensen nog niet serieus nemen. Hier zal snel genoeg verandering in komen ;-).

Vanuit het buitenland krijgen wij overigens wel veel erkenning. Wij (zowel Amsterdam als Rotterdam) zijn al eens naar Kopenhagen geweest op uitnodiging en krijgen ook al uitnodigingen uit Duitsland, Italië en Engeland (Allemaal tegen vrouwenteams). Niet slecht voor iets wat nog geen 5 maanden bestaat toch? Ik wil dan ook iedereen bedanken die wel in ons geloven en ons helpen om dit tot een succes te maken.

Waar liggen op dit moment als team/bond jullie grootste uitdagingen en hoe kunnen jullie daarbij geholpen worden?

De grootste uitdaging ligt voor mij in het groot en commercieel krijgen van de bond. Het is nieuw, het hanteert andere regels en het wilt zich niet tot alleen Nederland beperken.

Hulp in de vorm van coaching en advies is altijd welkom.

Als overkoepelend orgaan is er de Queen’s League, wat heeft tot haar ontstaan geleid? Van een afstand bekeken zou het opstarten van een damesafdeling binnen de huidige AFBN (American Football Bond Nederland) een logischere keuze lijken.

Zoals al hierboven vermeld, hanteer ik vanuit de bond andere regels. Voorbeeld hiervan is dat wij 7 tegen 7 spelen of dat wij andere kledingvoorschriften hebben. Daarbij is mijn aanpak anders dan andere bond(en) in Nederland. Ik ben bijvoorbeeld geen vereniging en ik wil het graag commercieel aanpakken, wat inhoudt dat ik persoonlijk eindoordeel geef over alle aanpassingen of regels. Dit is een snellere manier van zaken doen en is naar mijn mening, veel interessanter.

We maken een sprong van 5 jaar naar de toekomst. Hoe ziet de Queen’s League eruit en waar zie je de Amsterdam Cats?

Over 5 jaar hoop ik in heel Nederland ongeveer 6 teams te hebben en hopelijk 2 of 4 in het buitenland. Ik hoop dat mijn beide teams de wereld mogen over reizen om te spelen tegen verschillende damesteams en zo ervaring mogen opdoen.

Daarbij organiseert het QFL op 16 of 17 December 2017 de eind wedstrijd, Amsterdam tegen Rotterdam, als afsluiting voor dit seizoen. Hier zal meer over gedeeld worden op social media van de Queen´s Football League.

Wil je graag meer weten over de teams en de Queen’s League? Dat kan hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *