Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

New England Patriots overwinningen in Super Bowl altijd nipt

Zondagnacht staat de wedstrijd New England Patriots – Philadelphia Eagles op het programma voor Super Bowl LII. De Eagles, waarvan het aantal gecombineerde Super Bowl optredens van de individuele spelers niet verder dan zeven komt, neemt het op tegen de ploeg die al zeven keer de rit naar de Super Bowl host mocht maken. Vijf keer eerder wonnen de Patriots onder leiding van Tom Brady de Super Bowl. De geschiedenis leert echter dat het nooit zonder slag of stoot ging, de gemiddelde Super Bowl won New England met 3,8 punten verschil. Een terugblik.

Super Bowl XXXVI: Patriots – Rams 20-17
Vier maanden na de aanslag op de Twin Towers winnen de Patriots van de topfavoriet, Kurt Warner’s St. Louis Rams. De Patriots namen een 17-3 voorsprong, maar zagen de oud-Admirals quarterback zijn eigen comebackboek schrijven. Warner liet echter teveel tijd op de klok over en in die 81 seconden wist Brady (met passes op Troy Brown, J.R. Redmond en Jermaine Wiggins) Adam Vinatieri in stelling te brengen voor de gamewinner. Zelfs zestien jaar na dato zijn Rams-spelers er van overtuigd dat de Patriots de walkthrough practice van de Rams gefilmd hebben. “Het was alsof ze bij elke stap wisten wat we gingen doen,” aldus offensive lineman Orlando Pace nog tijdens de meest recente Super Bowl Week.

Super Bowl XXXVIII: Patriots – Panthers 32-29
Van oersaai naar ontzettend gaaf. Super Bowl XXXVIII was de eerste 26 minuten een drama om naar te kijken, totdat de strijd in de laatste drie minuten van de eerste helft losbarstte. Hetzelfde laken een pak in het vierde kwart met een gelijke stand tot resultaat. Ook hier kreeg Brady echter weer genoeg tijd om een final drive op te zetten, mede dankzij een kickoff die out of bounds ging (en de Patriots dus fantastische papieren gaf).

Super Bowl XXXIX: Patriots – Eagles 24-21
De Patriots leken comfortabel met een 24-14 voorsprong in het vierde kwart, maar net na het two-minute signaal wist de ploeg uit Philadelphia de strijd toch nog spannend te maken. Met een 24-21 achterstand en een wegtikkende klok gooide Donovan McNabb echter een onderschepping. Het was de laatste van vier turnovers, waardoor het voor de Eagles onmogelijk was de wedstrijd nog weg te trekken bij de tegenpartij.

Super Bowl XLIX: Patriots – Seahawks 28-24
De Super Bowl die New England Patriots eigenlijk niet had mogen winnen. New England stond 14-24 achter, totdat Brady nieuwe batterijen kreeg opgezadeld en met 14 uit 16 passes de ploeg op voorsprong bracht. De 28-24 voorsprong leek niet heilig, want Seattle klopte de laatste drive op de deur van de Patriots. Op onverklaarbare wijze besluit het team echter een pass te gooien, in plaats van redzone monster Marshawn Lynch binnen te laten lopen. De gok wordt duur betaald, wanneer cornerback Malcolm Butler de bal onderschept en de zege voor New England veilig stelt.

Super Bowl LI: Patriots – Falcons 34-28 (OT)
Een fantastische comeback orchestreert Tom Brady in deze Super Bowl. 28-3 achter bij rust, nadat hij de eerste helft (net als tegen de Seattle Seahawks) absoluut bagger speelt. Brady eindigt met 462 passing yards en de wedstrijd zelf verbreekt 31 oude Super Bowl-records. Het verschil van zes punten is tevens het grootste verschil waarmee de Patriots ooit wisten te winnen. Dat belooft iets moois voor zondagnacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *