Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Amsterdam Crusaders II promoveert naar Eredivisie

Amsterdam Crusaders II heeft na een bizarre ontknoping de Runners’ Up Bowl op de naam geschreven. Het team promoveert na een 17-14 overwinning op Den Haag Raiders naar de AFBN Eredivisie. Kicker Faas Wijn verzilverde met nog tien seconden op de klok een 23-yard fieldgoal. Crusaders keek na het eerste kwart nog tegen een 0-14 achterstand aan.

De overwinning was binnen toen de kickoff van de Crusaders in de laatste seconden door de Red Army werd veroverd. Een onoplettende Raider pakte de bal niet op, waarna de special teams van de Cru de bal veilig stelden.

Crusaders kende wel een moeilijke middag tegen Den Haag. Het team schoot zichzelf meerdere keren in de voet met penalties en hoestte hiernaast de bal zes keer op (5 fumbles, 1 interception). Een van die fumbles kwam in het eerste kwart tot stand na een punt return. Returner Siem Wijn  van de Crusaders verloor de bal, waarna Sidney Neponmucena de openingsscore op zijn naam kreeg.

Die openingstreffer deed Crusaders wankelen. Een backward pass van Cru quarterback Jordy Anrochte werd even later door de bezoekende ploeg veroverd en Den Haag running back Niels van der Weele had slechts één play nodig om er een 55-yard touchdown run uit te pompen.

De running game was op deze warme middag sowieso één van de weinige opties die wel werkte. Door de lucht gaf de -normaal gesproken effectieve- luchtaanval van Den Haag niet thuis. De Raiders noteerde een onkarakteristieke 3 yards door de lucht en werd de hele wedstrijd aan banden gelegd. Amsterdam vaarde niet veel beter, alhoewel de 57 yards van Anrochte een verademing waren voor de naar spektakel snakkende toeschouwers.

Amsterdam deed nog voor de rust iets terug toen Anthony Butler door de verdediging van de geel-groenen weefde. De ploeg maakte echter weinig aanspraak op de gouden medailles. Dat veranderde allemaal aan het einde van de derde kwart, toen Den Haag linebacker Ryan ten Hulscher uit het veld werd gestuurd met zijn tweede personal foul.

Een 78-yard punt return voor een touchdown werd de backbreaker, die Den Haag uiteindelijk te veel werd. Je zag de energie uit de ploeg vloeien, toen de Cru aanlegde voor een laatste aanvalsgolf. Met nog 38 seconden te gaan, wist het vanaf de middellijn naar de 5-yard lijn van Den Haag door te stoten. Een 23-yard pass op 4th-and-9 was hierbij het wondermiddel, dat Wijn in staat stelde zijn heldendaad te verrichten en het Amsterdamse publiek op de banken te krijgen.

Van de Weelde werd terecht gekozen tot MVP van de finale. De running back kwam tot 17 carries voor 123 yards en bezorgde de verdediging van de Cru kopzorgen. Hij werd dan ook terecht uitgekozen tot MVP van de finale.

Morgen is het tweede deel van het AFBN Finaleweekend met onder andere Tulip Bowl XXXIV. Tickets kunt u hier bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *