Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Hassan Alebade nieuwe hoofdcoach Amsterdam Crusaders

Hassan Alebade is de nieuwe hoofdcoach van de Amsterdam Crusaders. De defensive back verruilt de shouderpads voor een clipboard en is door het bestuur aangewezen als de persoon die de hoofdstedelijke formatie weer Schwung moet geven.

Want het wordt open en eerlijk toegegeven: het Europese avontuur van afgelopen seizoen krijgt geen vervolg. De keuze van de Cru om alleen nog maar Europese topduels aan te gaan en de AFBN competitie links te laten liggen, blijkt een mislukt experiment. “Met een select groepje hebben we vorig seizoen de koppen bij elkaar gestoken,” laat Alebade in heldere bewoordingen weten. “Vorig seizoen was geen succes. Het was een mooi recept voor een drama. En dus moesten we kritisch kijken naar de toekomst.”

Een groep van vier wijzen (naast Alebade ook Dylan von Gerhardt en de broers Nicky en Dylan Bakker) sloot zichzelf op om richting en visie te geven aan de nieuwe Crusaders. Omdat deze visie ook gedragen werd door het tweede team van de Cru (in de persoon van Dennis van der Lijcke en Alwin Ruhe) presenteerden het zestal even later de ideeën aan het bestuur. “Dat viel in goede aarde,” weet Hassan. Er is naar meerdere opties gekeken, alvorens de voormalig defensive back aangaf de handschoen zelf op te pakken.

Na 14 seizoenen op de Gridiron, richt hij zich nu volledig op het coachen: “Het is een combinatie van het prijskaartje in combinatie met de volledige commitment. Als hoofdcoach doe je meer dan alleen trainingen leiden. Je bent ook bezig met visie en structuur. Na gesprekken met verschillende coaches, bleek dat het bestuur mij wilde nomineren. De uitdaging om hier weer een winnende cultuur te creëren, heb ik met beide handen aangegrepen.”

Niets ten nadele van de vorige hoofdcoach van de Cru, Djindra Ramsahai. “Winston Ronde hield twee seizoenen geleden op als hoofdcoach en een paar mensen stonden daarbij op om de club verder te helpen. Sommige zaken lopen anders, zonder dat je het zelf wil of zonder dat je er ook maar invloed op hebt. De Crusaders zijn dankbaar dat Djindra zijn ziel en zaligheid aan de club heeft gegeven. Als organisatie zijn we er sterker uitgekomen.”

Alebade wil weer dat de Cru van eigen kracht uitgaat en vindt daarin een staf die volledig op één lijn zit. Cru 1 en het vorig jaar naar de Eredivisie gepromoveerde Cru 2 zijn bij elkaar gevoegd en de club organiseert zaterdag een onderlinge scrimmage tussen de offense en defense om daaruit uiteindelijk de selectie van het eerste team samen te stellen. “We trainen sinds september weer. En je merkt dat iedereen daar al sinds juli naar uit keek. Wij bieden gestructureerde trainingen met een bepaald idee en je merkt dat die positief ontvangen worden. Gemiddeld geven zo’n 45 spelers elke keer acte de presence. De trein is vertrokken en wij zijn benieuwd waar het eindstation ligt.”

Dat eindstation voor volgend seizoen zal in ieder geval in Nederland liggen. Dat eerste team maakt in principe volgend seizoen weer zijn opwachting in de eredivisie. “De AFBN wordt weer onze basis,” laat Alebade vol overtuiging weten, alhoewel de ALV van de AFBN daar later deze maand nog een officieel oordeel over moet vellen. Cru 2 blijft in dat geval in de Eerste Divisie: “We hebben ontzettend veel vertrouwen in de nieuwe koers die wij varen. Wij weten in ieder geval wat ons te doen staat.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *