Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Lelystad raast voorbij Arnhem

Lelystad Commanders heeft de openingswedstrijd van de AFBN Eredivisie gewonnen in en tegen Arnhem Falcons. De bezoekers dwongen de gastheren met 7-21 op de knieën. Het hele land was gewaarschuwd voor Storm Dennis, maar anders dan tot enkele fikse windstoten kwam het niet op sportpark ’t Cranevelt. Het bleef de hele wedstrijd droog.

Lelystad wist de tegenstander pas in de slotminuten te lossen, toen running back Geordy Leito er op een routineplay vandoor ging voor een 70-yard touchdown run. Het was de nagel in de doodskist van de Arnhemmers (7-21), die vooral op verdedigend front gelijk waren aan de verliezend Tulip Bowl-finalist van 2018 en 2019. Lelystad quarterback Carlo van Deventer was door de lucht weinig indrukwekkend, maar wist met zijn voetenwerk weer de nodige verdedigers op het verkeerde been te zetten.

De Commanders wisten in de aftastende eerste drive wel een gaatje te vinden. Nadat Falcons de wedstrijd had geopend met een punt, was het een medium drive van de bezoekers die voor de eerste touchdown van het seizoen zorgde. Quarterback Van Deventer wist eerst receiver Melvin van Maasdamme voor een lange gain te vinden, waarna running back Sidney Kunst met een 3-yard run de endzone binnen stapte.

Falcons had moeite om hier iets tegenover te zetten met quarterback Jeroen van der Burght aan het roer. Een punt en een onderschepping later verdubbelde Lelystad dan ook de voorsprong door goed voetenwerk van Van Deventer. De frele quarterback maakte op een roll-out naar rechts connectie met zijn broer Frank.

Arnhem kwam pas in het element toen quarterback Isaiah Kareem onder center plaatsnam. Onder begeleiding van de back-up verzorgde de aanval nog voor de theepauze de aansluitingstreffer, alhoewel de Gelderlanders hier wel de steun hadden van een pass interference penalty. Oude beuk Lennard Harris overbrugde uiteindelijk de laatste acht yards.

Na de rust hadden beide ploegen moeite het spel te maken en ontspon er zich een spel om de veldpositie door heen en weer gepunt. In de vijf gecombineerde drives van beide ploegen in het derde kwart werd maar één first down gehaald, en die kwam notabene door een penalty tot stand.

Falcons bleef hardnekkig pushen voor meer en je zag dat de brigade uit Lelystad daar zenuwachtig van werd. Met een fake punt leken Van Deventer en zijn manschappen de klok aan hun kant te hebben, maar een interceptie op de goalline hield Arnhem in leven.

Ook met dat cadeau kon Arnhem echter niet uit de voeten. Lelystad forceerde de thuisploeg tot een fourth down en sprintte toen onverwacht weg voor de beslissende zespunter.

De komende dagen vind je foto’s en video’s van het duel op de social media kanalen van Gridiron! Lelystad speelde met de uitshirts van de Hilversum Hurricanes.

Foto: Gridiron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *