Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Eredivisie redt het nog, maar ‘moet niet te lang duren’

Na het bericht dat de Alphen Eagles een crowdfundingactie als enige uitweg zagen om het hoofd in de huidige crisis financieel boven water te houden, rees de vraag hoe andere clubs er eigenlijk voor staan. Een rondje langs de velden leert dat het water de meeste Eredivisieclubs nog niet aan de lippen staat – maar dat dat wel een kwestie van tijd is.

,,Als het tot september, of zelfs tot volgend jaar duurt voor we weer kunnen spelen, zal het voor ons ook wel een beetje moeilijk worden,” vertelt Amsterdam Crusaders-bestuurslid Huub Bos, waarbij hij vooral doelt op eventueel wegvallende contributie. ,,We moeten de spelers wel wat kunnen aanbieden voor het bedrag dat ze betalen. Maar voor nu gaat het bij ons redelijk, hoewel er aardig wat inkomsten weg zijn gevallen.”

AFBN
Ook de Groningen Giants houden het hoofd voorlopig boven water, volgens voorzitter Johan Oosterhuis. ,,We hebben voorlopig geen financiële problemen omdat we een gedegen beleid voeren. We hebben weinig vaste lasten omdat we de kantine delen met andere verinigingen.” De grootste kostenpost is voor de noorderlingen nu de afdracht aan de AFBN, en dat zit Oosterhuis niet lekker. ,,Het grootste deel van onze basisuitgaven gaat naar de bond en er is nog geen enkel bericht gekomen dat daarover te onderhandelen valt. Daar stoor ik me wel aan.”

Ondertussen is men in Hilversum erg ontspannen onder de situatie. ,,Bij ons gaat het opzich prima, omdat onze vereniging ook nog andere sporten aanbiedt waarin wel competities zijn gespeeld in het afgelopen jaar” legt voorzitter Tim Beuckens uit. ,,We hebben ook goed contact met de gemeente, die wil zorgen dat er geen amateursportclubs gaan omvallen, bijvoorbeeld met gunstige leningen. Dat is dus ook nog een optie, hoewel we daar nu nog geen gebruik van hoeven maken.”

Donatie
Dat laatste geldt ook voor de Crusaders. Bos: ,,Er zijn gelukkig allerlei subsidies beschikbaar waar we recht op hebben. Zonder dat geld zou het voor ons ook lastig zijn.” Het zorgt ervoor dat men in Amsterdam kan omkijken naar andere clubs, en nu hoofdzakelijk de Alphen Eagles. ,,We hebben als club een kleine donatie gedaan aan de Eagles. Het is echt geen groot bedrag, maar ik vind het belangrijk dat we er voor elkaar zijn als verenigingen in deze tijd” vertelt het Amsterdamse bestuurslid openhartig.

Maar zoals eerder vermeld maken de Cru zich wel zorgen over het aanbod dat ze spelers kunnen bieden. Dat speelt ook bij de Utrecht Dominators, zo blijkt uit een schriftelijke reactie van bestuurslid Ilja Tersteeg. ,,We hopen snel op iets van perspectief. We zijn financieel gezond, het probleem zit hem echter in sportief perspectief. Als iedereen zich uitschrijft door een gebrek aan sportaanbod dan zijn we wel financieel gezond, maar hebben we geen spelers. Dat is nu niet het geval, maar wel een risico bij het lang uitblijven van perspectief.”

Creatief trainen
Ondertussen proberen spelers zichzelf, in afwachting van betere tijden, fit te houden. ,,We hebben een gym als sponsor, dus hebben we wat apparaten kunnen lenen. Verder wordt er vooral in tweetallen getraind” legt Oosterhuis uit. In Amsterdam werkt men volgens een heus buddysysteem. ,,Onze O-line bijvoorbeeld, daar heeft iedereen een buddy waarmee met enige regelmaat getraind kan worden” aldus Bos.

Bij omnisportvereniging Hilversum Hurricanes denken ze volledig out of the box. ,,Binnenkort hebben we een teamoverleg gepland waarop we wat ideeën gaan bespreken. Zo willen we kijken of er animo is voor een soort bootcamp, waar op de juiste afstand krachttraningen gedaan kunnen worden.” Maar ook de verbinding met één van de andere sporten die binnen de Hurricanes beoefend wordt, wordt gezocht. ,,We denken eraan een softbalteam op te zetten voor onze American footballers. Softbal kan namelijk makkelijker op anderhalve meter afstand van elkaar gespeeld worden en we moeten nu eenmaal creatief zijn” besluit Tim Beuckens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *