Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Toekomst Jimmy Garoppolo zondag bepaald

General manager John Lynch en hoofdtrainer Kyle Shanahan zetten tijdens de afgelopen NFL Draft hun loopbanen bij de San Francisco 49ers op het spel. De ploeg bood first round picks in 2021, 2022 en 2023, plus een third rounder in 2021, om van de twaalfde plek in de Draft naar de derde plek in de Draft te verhuizen. Als doel: Trey Lance binnenhalen.

De laatste tijd zijn er echter signalen die er op wijzen dat Lance nog een jaartje mag groeien onder de vleugels van de huidige starter Jimmy Garoppolo. Lance mocht proeven aan het echte werk toen Garoppolo geblesseerd was, maar was bepaald geen hoogvlieger. Sinds 10 oktober heeft hij geen pass meer gegooid.

Garoppolo, die onlangs 30 werd, speelt sinds 10 oktober juist steeds beter. De laatste vier weken is de twijfel rond de starter aan het wegsmelten met zes touchdown passes en slechts 1 onderschepping. Garoppolo leidt de NFL in passer rating (113.2) en yards per attempts (9,2) als je vanaf de achtste competitieronde rekent. Drie van de laatste vier duels van de 49ers werden gewonnen, waardoor de Niners de play-offs in het zicht hebben.

De 49ers starter heeft een completion percentage van 66,9%. Als je zijn cijfers extrapoleert dan kom je op 3.755 yards uit met 21 touchdowns en slechts 9 onderscheppingen. Met soortgelijke cijfers gooide Garoppolo de ploeg van de Amerikaanse Westkust twee seizoenen geleden nog naar de Super Bowl.

Hebben de Niners op het verkeerde paard gewed?

De echte test volgt zondag. Zondag speelt San Francisco 49ers tegen Minnesota Vikings, eveneens een team met een 5-5 record en een rechtstreekse concurrent voor de play-offs. Het zal voor de front office een beslissende overweging worden hoe de toekomst eruit ziet. Daar zullen wat uurtjes over gesproken moeten worden intern.

Het contract van Garoppolo verraadt dat hij voer is voor een offseason trade. Volgende seizoen is het laatste contractjaar voor Jimmy G. en hij kost de ploeg dan onder de salary cap $27 miljoen dollar. Het contract kent echter geen garanties, waardoor de Niners er goedkoop vanaf kunnen. Een release of een trade kost de ploeg slechts $1.4 miljoen dollar. Het is geld dat San Francisco goed kan gebruiken om goede schaakstukken zoals Deebo Samuel te behouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *