Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Super Bowl LVI: Hollywood ending voor L.A. Rams

De Los Angeles Rams hebben in eigen huis de Super Bowl veroverd. De eindstrijd wordt uiteindelijk met 20-23 gewonnen. Cooper Kupp is de belangrijkste pion voor de Rams. In de laatste aanvalsgolf, bij een 20-16 achterstand, weet hij een 92-yard drive te verlengen door er op belangrijke momenten te staan.

Kupp is ook degene die uiteindelijk de winnende touchdown scoort. Vanwege het belang van zijn catches tijdens de laatste drive, gekoppeld aan het feit dat hij opstaat wanneer Odell Beckham Jr vanwege een blessure een groot gedeelte van de wedstrijd niet meer in actie komt, wordt hij uitgeroepen tot Super Bowl MVP.

Die beslissende touchdown heeft wel wat voeten in aarde en volgt op een vlaggenregen die a-typisch is voor deze Super Bowl. Er vallen maar weinig penalties te noteren in editie LVI, maar op die laatste drive vallen ze in trossen. Op de 8-yard lijn lijkt de lange drive van de Rams in de kiem te worden gesmoord, maar een defensive holding van linebacker Wilson geeft ze nieuw leven. Kupp vangt eerst een touchdown, maar die wordt door een holding call afgekeurd. Op de daaropvolgende play zorgt een defensive pass interference ervoor dat de Rams alsnog een klinkende munt kunnen slaan uit de aanval.

Cincinnati komt hierna met minder dan een minuut spelen nog wel in balbezit, maar de wedstrijd eindigt wanneer Joe Burrow voor de zevende keer (en uitgerekend op fourth-and-1) wordt gesacked.  Daarmee eindigt de wedstrijd voor de Cincinnati quarterback roemloos. Vanaf het midden van het derde kwart lukt Cincinnati helemaal niets meer, omdat zowel Aaron Donald als Von Miller opeens de hakken in het zand weten te zetten. Beide verdedigers eindigen met twee sacks.

Tweede helft start goed voor Cincinnati
De Rams nemen in Super Bowl LVI de eerste helft de leiding met 10-13. Voor de Rams worden de touchdowns gemaakt door Odell Beckham Jr. en Cooper Kupp. Cincinnati laat van zich horen met een fieldgoal (nadat Ja’Marr Chase op akelige wijze zijn hielen had laten zien aan Jalen Ramsey) en een touchdown van Tee Higgins, die wordt aangegooid door running back Joe Mixon. De Rams lijken, ondanks de spannende score, controle uit te oefenen op de wedstrijd.

Bij de start van de tweede helft zijn het echter juist de Bengals die de controle brutaal overnemen. De zorgvuldig opgebouwde 10-13 voorsprong van de Rams wordt binnen luttele minuten een 20-13 achterstand. Wellicht bedwelmd door de wietgeuren van de Halftime Show, zien de scheidsrechters bij de eerste play van de tweede helft een opzichtige facemask overtreding op Jalen Ramsey niet. Hierdoor kan receiver Tee Higgins zijn directe tegenstander naar de grond werken en onaangeraakt naar een 75-yard touchdown rennen voor de 17-13 voorsprong. Het is Higgins zijn tweede van de avond, nadat hij eerder op de avond een touchdown pass ontvangt op een trick play van running back Joe Mixon.

Voor de Rams lijkt het na die eerste play van kwaad tot erger te gaan. Wanneer Matthew Stafford via het lichaam van rookie tight end Skowronek een onderschepping gooit, lijkt het hek van de dam. De eerste sack van Aaron Donald verhindert echter een akelige achterstand. Cincinnati moet genoegen nemen met een fieldgoal.

Omdat beide ploegen in het derde en vierde kwart zijn aangewezen op de punting teams, lijkt het er tot de laatste drive van Cincinnati op dat de ploeg voor het eerst in de geschiedenis een Vince Lombardi Trophy mee naar huis neemt.

Totdat Cooper Kupp de controle over de wedstrijd over neemt.

Het is de eerste Super Bowl overwinning voor de Rams in Los Angeles en de eerste voor de franchise sinds Super Bowl XXXIV. Het is de eerste Super Bowl ring voor quarterback Matthew Stafford, in zijn eerste seizoen nadat hij ervoor koos om weg te gaan bij de Detroit Lions.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *