Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Defense en special teams propelleren Groningen naar behoorlijke stunt, shut-out tegen Falcons

De Groningen Giants hebben hun revanche op de Arnhem Falcons te pakken. Net als eerder dit seizoen in Arnhem deelt de thuisploeg een shut-out uit aan de bezoekers. In het noorden des lands wordt het 12-0 voor de Giants, die daarmee hun tweede seizoenszege boeken.

De wedstrijd begint voor de Falcons nog hoopvol op offense. Een goede opening drive strandt pas in het zicht van de haven na een turnover on downs. Wat de Arnhemmers toen niet konden voorspellen, is dat ze niet meer dichter bij een touchdown zouden komen – de hele middag.

Twee componenten van het Groningse spel zijn cruciaal in het voorkomen van succesvol Arnhems aanvalspel. Allereerst is er de defense, die twee fumble recoveries en een interception noteert, en de hele wedstrijd de altijd gevreesde Arnhemse run-game volledig op slot zet.

Maar misschien wel net zo belangrijk is zondagmiddag de special teams-unit van de Giants. De Groningse punter Joachim Boog is on fire en pint de Arnhemmers met regelmaat op hun eigen helft. En misschien nog wel belangrijker, het is special teams dat de eerste groene touchdown verzorgt. Een Falcons-punt wordt in de endzone geblokt, en de recovery van Carl Lange betekent zes punten.

De timing van die score is ook nog eens perfect, want twee plays later is het tweede kwart ten einde. In de laatste twee kwarten is de Giants-defense nóg machtiger dan in kwart één en twee, en staat het nauwelijks first downs meer toe.

Arnhem graaft in het vierde kwart uiteindelijk het eigen graf, want net als de Falcons een stop gemaakt denken te hebben diep in de redzone, blijkt er een personal foul te hebben plaatsgevonden. De facemask die gecalled wordt levert Groningen een nieuwe first down op, en één play later heeft Jochem Hilberdink met een krachtige push de endzone gevonden op een quarterback run.

Een opmerkelijke 12-0 zege dus voor de Giants, vindt ook diezelfde Jochem Hilberdink na afloop. ,,Stiekem is dat wel verrassend ja, ook voor mij. Eerder dit jaar hebben we ze al gehad en waren ze echt een maatje te groot” refereert hij aan de 21-0 nederlaag in Arnhem, afgelopen oktober. ,,Het was een fantastische performance van de defense, ze hebben echt alles gestopt. Volgens mij is Arnhem niet één keer echt in de buurt van een touchdown geweest.”

De trouwe football-volger zal doorhebben dat de quarterback van dienst nog niet eerder op die positie speelde. Het verklaart de relatieve moeite die de Groningers zelf op offense ook kende. ,,Het was voor mij de allereerste keer op QB, en omdat we zoveel problemen hadden met het aantal spelers op training was dit zelfs de eerste keer dat ik tien spelers voor me had bij een snap. De offensive line heeft het echt fantastisch gedaan, ik kreeg tijd en ruimte en ik ben blij dat we daar in de tweede helft ook beter van gingen profiteren.”

Komende zaterdag moeten de Groningers alweer aan de bak, dan wacht eveneens op eigen veld het BNL-duel met de Limburg Shotguns. De Falcons spelen op 10 april weer, dan zijn de Amsterdam Crusaders de tegenstander in Arnhem.

Archieffoto: DigiShotsPro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *