Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Mysterie rond forfeit Groningen Giants

Naar aanleiding van de stand die Gridiron vorige week publiceerde in ’s lands hoogste american football-competitie, werden wij door Groningen Giants geattendeerd op het feit dat de Groningse forfeit van het begin van het seizoen (tegen Flevo Phantoms) was weggepoetst. De Flevo Phantoms waren immers uit de competitie gestapt, waardoor al de wedstrijden van de Almeerders automatisch werden omgezet in een forfeit voor de Phantoms.

Gridiron deed uiteraard navraag bij de bond. Drie weken geleden al. Omdat de uitslagen van de Groningen Giants, Hilversum Hurricanes en 010 Trojans nogal cruciaal waren om een goed beeld te kunnen schetsen van de race om de play-offs plekken. Een antwoord bleef echter uit. De bond meldde zelfs bij monde van de wedstrijdcommissie dat er pas na de Algemene Ledenvergadering van eind april een uitspraak kon worden verwacht. Tot irritatie ook van Groningen, die zelf kennelijk niet op de hoogte waren van de status van de forfeits.

Vandaag meldt de bond Gridiron dat de stand op de bondswebsite is geupdate. Het mysterie is hiermee alleen maar groter geworden. De Giants hebben vier punten op de ranglijst, maar wel twee forfeits als we de rangschikking mogen geloven. De Flevo Phantoms hebben een enkele overwinning, zes forfeits en -12 aan punten. Onderzoek wijst drie zaken uit:

  • Flevo heeft zich teruggetrokken uit de competitie en zou nu zeven wedstrijden hebben gespeeld. Ze hebben in de stand echter maar zes forfeits. Dit kan er op duiden dat de forfeit van het duel Flevo Phantoms – Groningen Giants wel toegerekend is aan de Groningen Giants, alhoewel de club daar zelf vorige week nog geen weet van had;
  • Groningen had nog een vermeende forfeit, maar die wedstrijd werd in goed overleg met tegenstander 010 Trojans op tijd verplaatst. De wedstrijd is inmiddels ook al gespeeld, Groningen verloor het duel en deze is ook opgenomen in de speelkalender;
  • Een scan van dezelfde speelkalender leert dat Groningen een forfeit heeft gekregen voor de gewonnen thuiswedstrijd tegen Hilversum Hurricanes. De bond wil geen uitspraak doen over het hoe en waarom.

Het mysterie is dus nog steeds aanwezig. Forfeits worden doorgaans niet uitgedeeld als flyers. Forfeits kunnen bijvoorbeeld uitgedeeld worden wanneer een team onreglementair spelers heeft opgesteld. Of dat in het geval van Groningen het geval is, dat moet de toekomst uitwijzen. Groningen heeft nog niet gereageerd op ons verzoek voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *