Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

AFBN verenigingen ontvangen coronacompensatie

Tijdens de AFBN ALV is zaterdag een hot topic eindelijk van tafel geveegd. Enkele American footballclubs betaalden gedurende de coronaperiode de volle mep aan contributieafdracht aan de bond, terwijl er niet werd gespeeld. De bond heeft deze verenigingen gisteren een financiële compensatie beloofd, omdat de bond de zaken financieel op orde heeft.

Aan het begin van de coronacrisis vertelde de bond dat je leden alleen op niet-spelen kon zetten, als spelers de contributie vanwege corona niet konden betalen. Door leden op niet-spelen te zetten, betaal je als club minder afdracht richting de bond, alhoewel je daarmee in feite de spelers niet meer actief american football kunt laten beoefenen.

Organisaties zoals Groningen Giants en Arnhem Falcons zaten met de handen in het haar. De leden betaalden wel contributie, maar gespeeld werd er niet. Deze verenigingen vonden het dan ook buiten alle proporties dat de bond dezelfde afdracht eiste in financieel lastige tijden.

Omdat de grootste kostenpost voor veel verenigingen bestaat uit contributieafdracht aan de AFBN, hebben veel clubs getracht over het standpunt inzake de contributies te onderhandelen om het hoofd in de coronajaren boven water te kunnen houden.

De clubs kregen gisteren de herberekening van contributies van het coronajaar als hamerstuk op de ALV. Groningen Giants voorzitter Jochem Hilberdink: “Ik was verrast door de juiste oplossing van de bond. Wij zijn keurig in het gelijk gesteld. Twee clubs betalen bij, de andere clubs krijgen een creditnota.”

Arnhem Falcons voorzitter Michel van Rijswijck: “Ik was vooral verrast dat dit tijdens de stukken als hamerstuk kwam. Het punt stond al lang open en er was al een paar keer vanuit de bond een voorstel geweest, maar niet alle verenigingen hadden daarop gereageerd. Nu waren bijna alle verenigingen aanwezig. Iedereen was voor.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *