Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Lelystad strijdt in eigen huis tegen Trojans met als inzet de first seed

De Lelystad Commanders spelen deze zondag alweer hun laatste wedstrijd – althans, van de reguliere competitie van de Eredivisie. De Flevolanders zijn geplaatst voor de play-offs, en kunnen zich tegen de 010 Trojans bovendien verzekeren van de first seed in Groep B.

Michiel Veerkamp, hoofdcoach in Lelystad, weet wat dat betekent: het ontlopen van de ongeslagen Amsterdam Crusaders in de halve finale. ,,We weten wat er op het spel staat als we morgen winnen” verklaart de hoofdcoach, die dat zijn spelers niet denkt te hoeven vertellen. ,,Het zal voor hen niet veel uitmaken, als zij het veld op komen willen ze natuurlijk iedere wedstrijd winnen.”

Eerder dit seizoen werd het 20-21 voor de Commanders in Rotterdam. Een spannend duel lonkt dus opnieuw. ,,We kijken naar bepaalde fouten die zij gemaakt hebben en of we daar iets mee kunnen. Maar tegelijkertijd hebben wij ook fouten gemaakt, en zijn zij ook door het seizoen heen gegroeid. Ze hebben een technisch sterke o-line, dus daar zullen we wat tegen moeten vinden.”

En dan gaat het dus om de hoogste plaatsing vanuit Groep B. Wint Lelystad, dan pakt het de first seed, terwijl de Trojans nog twee zeges nodig hebben voor in de praktijk het ontlopen van de Amsterdam Crusaders in de halve finale. Alles om één team te ontlopen – het blijft een vreemde situatie in de Eredivisie.

,,Het is heel erg jammer dat dat zo is. Het is een niveau om na te streven, maar als teams eigenlijk spelen in de wetenschap dat tweede worden in de Tulip Bowl het hoogst haalbare is… Dat is geen goede situatie, dat is ook niet goed voor de sport in Nederland” ziet ook Veerkamp in.

De HC doet een beroep op zijn leeftijdsgenoten. Het probleem ligt volgens hem namelijk niet zo zeer bij de spelers, maar zeker ook bij de coaching – of het gebrek daaraan. ,,We kunnen wel vervallen in cliché’s dat zij een grotere poel hebben om spelerstalent uit te vissen, maar clubs moeten gewoon stappen maken.

,,Het aantal coaches ligt te laag, ik zie dat ook: veel oud-spelers denken er niet eens aan om coach te worden” gaat Veerkamp verder. Ze helpen dan nog wel bij trainingen, maar dat is wat anders. Ik moet nu in m’n eentje 35 spelers coachen. Dat kan natuurlijk niet. Ik kan niet zoveel spelers een kwalitatieve training bieden.”

Maar op dit moment is dat wel de realiteit. En dus zit er niks anders op, dan voor een plaatsje naast de Cru in de finale te strijden. ,,Wij zijn er in ieder geval klaar voor. We hebben één langdurig geblesseerde speler, maar verder heb ik een volledig fitte selectie.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *