Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Trojans stoten Commanders van first seed af na spektakelstuk in Lelystad

De winnaar van Commanders – Trojans was zondagmiddag zeker van groepswinst en daarmee thuisvoordeel in de play-offs van de Eredivisie. Zo simpel als de opdracht was, zo ingewikkeld bleek de uitvoering ervan. Uiteindelijk waren de 010 Trojans na een knotsgek vierde kwart met 20-26 te sterk en gaan daarmee als nummer één de play-offs in.

De eerste slag is voor de Commanders. Quarterback Carlo van Deventer vindt zijn receiver in de endzone namens de thuisploeg, al is de touchdown gelijk omgeven met controverse. Een block in the back, waar één van de pass rushers van de Trojans het slachtoffer van is, wordt niet gecalled.

In het tweede kwart breidt Lelystad de score verder uit. Het is de quarterback zelf die op een korte run de endzone bereikt. Even later komen ook de Rotterdammers aan scoren toe, via JB Bokshoven. De running back kent een uitstekende game en brengt de score met een run van bijna 30 yards op 13-8, inclusief two point conversion.

Een prachtige touchdown is er vervolgens voor Lars van den Akker, receiver van de Commanders. Hij vangt de bal op zo’n zeven yards van de endzone, en loopt dwars door twee tackles heen de endzone binnen. Daarmee is de voorsprong bij rust weer significant, al hadden de 010 bijna opnieuw iets teruggedaan. Een hail mary pass die perfect op maat is wordt op een paar yards van de endzone gedropt door de receiver aan het einde van het tweede kwart.

In kwart drie slaan de Trojans wél opnieuw toe, en is het quarterback Quintin Guy zelf met de touchdown. Hij drukt de bal tegen de pylon op een quarterback run en aan het begin van het laatste kwart denkt 010 dan ook eindelijk op voorsprong te komen. JB Bokshoven scoort wederom, een touchdown die ook niet vrij van discussie is. Na overleg tussen de officials wordt besloten dat Bokshoven niet down was voor hij de bal over de goal line bracht. Toch komen de Trojans er niet mee op een voorsprong, want het extra punt gaat mis.

De eindfase neemt vervolgens wending na wending. Eerst is er de interception van Commander Tim Nguyen, maar precies één play later flikken de Trojans het zelfde kunstje. Een field goal om daadwerkelijk voor het eerst op voorsprong te komen wordt gemist door Ali Tangerli, maar de Commanders zijn de bal in no-time weer kwijt. In een poging de bal te spiken wordt deze gefumbled, en is het balbezit wederom voor de bezoekers.

Op de allerlaatste play komen de Trojans dan voor het eerst op voorsprong, op uitzonderlijke wijze. Een pass wordt door twee spelers – één van elk team – gemist, en valt pardoes in de handen van een al op de grond gevallen receiver. Hij grijpt de bal als uit een reflex vast, en scoort de game-winning touchdown.

Het is er eentje met grote gevolgen, want plotsklaps hebben de 010 Trojans de first seed te pakken. Want terwijl de 010 Trojans – nu eerste in Groep B – met een nederlaag in de laatste speelronde bij de Hilversum Hurricanes nog op een gelijk record komen met de Commanders, is het onderlinge resultaat nu per defintie in het voordeel van de havenstedelingen.

Archieffoto: Perry Hendriks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *