Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

100 miljoen Roquan Smith, Tag-kans voor Lamar Jackson vergroot

Linebacker Roquan Smith tekende gisteren een 5-jarige contractverlenging van 100 miljoen dollar bij de Baltimore Ravens. Opmerkelijk, omdat nog nooit zoveel geld voor een zogenaamde ‘off-ball’ linebacker is betaald. Tegelijkertijd heeft dit contract ook impact op de impasse in de onderhandeling tussen de Ravens-organisatie en hun ster-quarterback Lamar Jackson. Die kan binnenkort een franchise tag verwachten.

Roquan Smith krijgt bij de Ravens eindelijk wat hij van de Chicago Bears had willen krijgen. Na vier seizoenen in Chicago verwachte de linebacker het grote geld. Dat kwam niet, ook niet na een hold-out tijdens offseason. Het was dus niet zo verrassend dat hij uiteindelijk gedurende het huidige seizoen via een trade verscheept werd naar de Baltimore Ravens.

Roquan-impact
Hier heeft hij overduidelijke een positieve impact gehad. Sinds zijn komst veranderde de verdediging van de Ravens van een laagvlieger naar een hoogvlieger. Kijkend naar enkele defensieve statistieken, ging de ranking van Baltimore ten opzichte van de andere 31 teams sterk vooruit: points per game (van 20 naar 2), yards per game (24 naar 2), yards per rush (14 naar 3).

Vergis je niet Smith maakte in vijf jaar NFL tot op heden 693 tackles, ieder seizoen meer dan 100. En dit jaar verkozen ook in de Pro Bowl.

Impact die zichtbaar was voor de beleidsbepalers van de Ravens en ze Roquan Smith beloonden met een stevig contract. Nooit eerder werd zoveel geld gegeven aan een inside linebacker die niet vol op de pass rush zit, maar meer in coverage (de zogenaamde ‘off-pass linebacker’). En dan te bedenken dat Roquan Smith zonder agent de onderhandelingen inging.

Lamar-effect
De hoogte van het contract is wel weer opvallend, wetende dat de Ravens niet ruim zitten ten opzichte van het salarisplafond in de NFL. Dat terwijl ze hun sterspeler Lamar Jackson niet hebben getekend. En dat gaan ze op korte termijn ook niet doen. Aangezien Jackson eerder aangaf tijdens het  lopende seizoen niet meer te onderhandelen over een nieuw contract. Saillant detail, dit trucje haalde Roquan Smith ook bij de Bears, door na zijn hold-out ook niet meer te willen onderhandelen.

Nu resteert een beperkte bewegingsruimte na het contract met Smith. Samen met het feit dat Lamar Jackson toch niet om de tafel wil, maakt het de kans heel groot dat de quarterback de Franchise Tag gaat krijgen na dit seizoen. Daarmee behouden de Ravens iets langer de rechten op hun speler en iets meer tijd om toch tot een contract te komen. Al wordt de liefde tussen beiden na een Franchise Tag er vaak niet beter op. Had Jackson wellicht beter eieren voor zijn geld kunnen kiezen eerder dit jaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *