Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Jeroen’s Scramble: Altijd maar door

Cam Newton. Herinner je de zeer verdienstelijke quarterback van de Caroline Panthers nog? De beste man oogt op een comeback, maar omdat er nog geen team bij hem heeft aangeklopt hoopt hij zich in de kijker te spelen door bij de Pro Day van zijn Alma Mater Auburn een balletje te gooien.

Newton maakte begin deze week bekend via een ‘uiterst charmante’ video dat hij aanwezig is op de Pro Day van zijn Alma Mater Auburn. Hiermee wil de QB vooral laten zien dat hij nog steeds alle skills heeft om in de NFL te spelen. In de aankondiging roept hij stoer in de camera ‘ain’t 32 motherfuckers beter then me’. Hiermee heeft hij het natuurlijk over de huidige quarterbacks in de NFL. Het zelfvertrouwen is Newton, sinds zijn laatst NFL-seizoen in 2021, in ieder geval niet kwijt.

De grote vraag is of de 33-jarige QB niet gewoon te oud is om op het hoogste niveau te spelen. Misschien wel, misschien niet. Mocht het Newton toch lukken dan hebben we het over een nieuw NFL-sprookje. Stel nu eens dat hij weer bij een team aan de slag kan en daar voor verrassingen zorgt. Viola, een underdog story (waar de Amerikanen zo gek op zijn) is geboren. Ik krijg altijd een grote glimlach op mijn gezicht als ik Newton ergens iets zie roepen. Zo ook nu weer. Zijn lach is aanstekelijk en de woorden van de flinke vent komen (bij mij) nooit over als stoer. Eerder grofgebekte plaagstootjes die worden geuit met een gigantische lach. Ook al neemt hij, zoals nu, de QB’s in de NFL flink in de zeik. Newton is charmant, leuk en heeft bewezen dat hij kan ballen. 

Een stukje geschiedenis. Cam Newton won de Heisman Trophy in Auburn en werd in de NFL Draft van 2011 als number one pick door de Carolina Panters opgenomen. Negen seizoenen, drie Pro Bowl-ringen en een Super Bowl wedstrijd verder kwam het avontuur in Charlotte, NC ten einde door verschillende blessures. Op het moment dat iedereen in de veronderstelling was dat Newton met vervroegd pensioen was, dook hij toch weer op. De Patriots zaten, na het vertrek van Brady met de handen in het haar en keken naar Newton voor verlichting. Iets dat niet helemaal lukte. Het vuurtje was echter weer aangewakkerd en Newton speelde in 2021 opnieuw voor zijn Panters. Maar hoe ambitieus de plannen van de terugkerende QB ook waren, na acht wedstrijden was de koek op. Newton kon terugkijken op indrukwekkende cijfers. Hij gooide in zijn carrière de pigskin over 32.382 yards, was goed voor 194 touchdowns en 123 interceptions. Ook was hij de starting quarterback die meer rennende touchdowns scoorde in de geschiedenis van de NFL. Dan zou je denken het is mooi geweest. Ik ga van mijn verdiende miljoenen genieten. Maar dat komt niet op bij Newton, die in mei 34 wordt en nog steeds droomt over een comeback.

Eerlijk gezegd snap ik die drive niet erg goed. Zou hij de spotlight te veel missen? De adrenaline van een wedstrijd? Of is het de intrinsieke drive van een sportman om altijd maar door te gaan? Soms tegen beter weten in. Voor het geld hoeft Newton het in ieder geval niet te doen. Volgens de website Celebrity Net Worth is de voormalige QB goed voor 75 miljoen dollar. Sportskeeda kopte dat Newton gedurende zijn NFL-carrière van 11 seizoenen 133.5 miljoen dollar verdiende. We gaan het zien of Cam Newton volgend seizoen in een NFL-jersey te zien is. Zelf denk ik van niet, maar er zijn wel gekkere dingen gebeurd in de National Football Leage.

Jeroen van Trierum is pop culture journalist en sinds het maken van meerdere verhalen over de Amsterdam Admirals American Football-fan. Op zondagavond is hij niet te storen en na Tennessee Titans, New Engeland Patriots juicht hij sinds drie jaar LA Rams-fan. Niet zo vreemd want na Amsterdam is Los Angeles ‘zijn’ stad. Voor Gridiron schrijft hij iedere week een column over de wondere wereld van de National Football League.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *