Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Gehavende Arnhem Falcons zakken volledig door het ijs in Lelystad

De Arnhem Falcons zijn als laatste team hun perfecte record kwijt in de AFBN Eredivisie. In speelronde 3 ging het mis in Lelystad – en hoe. De Commanders, die zelf nog een stroeve competitiestart kenden, overklasten de Falcons afgelopen zondag op vele vlakken.

In Lelystad traden de Falcons aan zonder Lennard Harris. De running back, al jaren één van de besten van Nederland, was niet op tijd hersteld van de blessure die hij in het vierde kwart van de uitwedstrijd bij Groningen opliep.

Desalniettemin waren het in de polder de Falcons die de eerste voorsprong namen. Na de 0-6 slaat het noodlot echter toe, met een geblokt PAT als inleidende beschieting. Even later gooit de Arnhemse quarterback Jeroen van der Burght zijn eerste interception. De eerste van velen deze middag. Opmerklijk, aangezien juist de passing game dit jaar veel verbetering toonde ten opzichte van de klassieke run-heavy offenses die Arnhem in het verleden ter velde bracht.

Als de Lelystadse aanval dan op stoom begint te raken is er al vrij snel geen houden meer aan voor de ploeg van head coach Dylan von Gerhardt. Tot de rust stribbelden de Arnhemmers wezenlijk tegen, maar moest het ook al toezien hoe QB Carlo van Deventer vier keer de endzone vond – drie keer met een pass, op broer Frank, en eenmaal met de benenwagen.

De ruststand is met 28-20 dankzij een touchdown vlak voor rust dan nog spectaculair én spannend, maar dat laatste verandert vanaf het derde kwart definitief. De offense van Arnhem brengt het team voortdurend in de problemen, waarna de defense niet bij machte is die problemen nog op te lossen. Het resultaat: nog eens een karrevracht aan scores voor de thuisploeg.

Twee daarvan worden binnen gerend door Geordy Leito, die als running back dit seizoen een sleutelrol inneemt in de offense van de Lelystedelingen. Toch was de mooiste run van de dag van de onbetwiste ster, Carlo van Deventer, zelf. Op de langste play van allemaal rent hij 52 yards naar de endzone. De wedstrijd eindigt, zeer toepasselijk, met de zesde (!) interception van de middag gegooid door Van der Burght. Deze levert nog eens zes punten op dankzij de return van Wira van der Vegt.

Eindstand: 55-20. Ongekende cijfers.

Lelystad klimt er in één klap mee naar de eerste plek in groep A van de Eredivisie, omdat het de tie-breaker over Arnhem grijpt op onderling resultaat. De 26-0 van de eerste speelronde in Gelderland is weggepoetst. De Falcons zelf blijven voorlopig wel tweede en op play-off-koers, de hekkensluiters uit Groningen zijn voorlopig geen bedreiging. Wel begint de ziekenboeg vol te lopen – naast Harris en andere afwezigen in Lelystad, raakten de Arnhemmers nog eens twee spelers kwijt tijdens het duel. Beiden moesten een tripje naar het ziekenhuis maken om hun verwondingen te verhelpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *