Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Hard werk Groningen betaalt zich in Arnhem eindelijk uit: ‘Misschien kunnen we alles nog wel winnen’

Voor de Groningen Giants was het do-or-die – en werd het ‘do’ – in de uitwedstrijd bij de Arnhem Falcons. Om een reële kans te houden op de play-offs moest er gewonnen worden, en bij voorkeur met enige marge. Dat gebeurde: de Giants pakten een 7-17 overwinning en blijven niet alleen in leven, ze doen in één klap weer volop mee in de AFBN Eredivisie.

Het duurt even voor de toeschouwers, heerlijk genesteld in het zonnetje op de tribunes van ‘t Cranevelt, enig spektakel te zien krijgen. De eerste first downs komen pas op de zesde possession, als Groningen de bal eindelijk over het veld beweegt. Het mondt uit in een field goal en de eerste punten van de wedstrijd, tegen het eind van het eerste kwart.

Echt enerverend wordt het duel pas een kwart later. Net als de wedstrijd touchdownloos de rust lijkt te halen gooit Falcons-quarterback Jeroen van der Burght een pick six, die de Giants een ruimere marge bezorgt. Groningen krijgt direct daarna door wéér een interception van Van der Burght – de tweede van zes in totaal – een uitgelezen kans om de score verder te vergroten, maar fumblet die weg.

Op de eerste possession na rust is het wél raak en is het tight end Joël van Gelder die de touchdown scoort. Arnhem doet dan nog wel wat terug via Max Frantzen, maar komt niet verder dan 7-17 op eigen veld.

Hard work
De Groningse touchdownscoorder Van Gelder glundert na afloop van oor tot oor. ,,Het voelt top. Eindelijk, eindelijk een keer een win te pakken. En het ging ook echt heel goed, eindelijk hebben we een keer laten zien waarvoor we zoveel voor getraind hebben.”

De zege voelt voor de Giants vooral als ‘loon naar werken’. ,,Zeker. We zijn van ver gekomen, we zijn altijd wel een beetje de underdogs. Het voelt heel goed om nu eindelijk eens te bewijzen waarvoor we gewerkt hebben, want er is echt heel hard getraind de laatste weken. Iedereen wil het heel graag en daar hebben we nu de beloning voor.”

‘Voelt goed om te bewijzen waarvoor we gewerkt hebben’

Joël van Gelder, tight end Groningen Giants

Niet vreemd dat een relatief onervaren team vol rookies nog tijdens het seizoen verbetering doormaakt. ,,We merkten eerder dat we vooral van onszelf verloren. Dat we bepaalde dingen nog niet klaar hadden. De meeste plays liepen goed maar er zaten toch wat fouten in. De fouten hebben we eruit kunnen werken en het gaat nu goed.”

In Arnhem liep het eindelijk zoals gewenst, waarbij de tight end niet te beroerd is zijn teamgenoten alle credits te geven. ,,De defense zit heel goed in elkaar, ze hebben een hele goede connectie met elkaar.” Met een pick six zorgden de Groningse verdedigers vlak voor de rust voor een belangrijk vonkje, merkte Van Gelder. ,,Dat was voor ons ook wel een stukje motivatie. Dat we dachten: ‘we gaan ertegenaan’.”

Ook zijn eigen rol mag overigens niet onderschat worden. Zijn touchdown na rust bracht de Giants op een veilige marge. Maar de tight end is niet iemand om met de eer te strijken. ,,Dat was mooi, maar dat had niet gekund zonder de quarterback, de o-line, iedereen heeft keihard gestreden vandaag.”

Dankzij de zege grijpt Groningen een potentiële tiebreak op Arnhem, waar het nu nog slechts één win achterstand op heeft. Des te meer motivatie voor de groen-witten. ,,Ik ben er vol van overtuigd dat de volgende wedstrijden ook heel goed gaan. Misschien kunnen we alles nog wel winnen. Het gaat steeds beter en dat gaan we sowieso laten zien in de competitie. We hebben er héél veel zin in.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *