Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Jeroen’s Scramble: De Underdog

Ik ben fan geworden van Zach Wilson en zijn New York Jets. Iets dat ik voor de start van het seizoen onmogelijk achtte. Het team uit de Big Apple had namelijk de blaaskaak Aaron Rodgers als quarterback aangenomen. Maar sinds zijn blessure juich ik de Jets toe met hetzelfde enthousiasme als ik dat bij de Rams doe.

De huidige NFL-competitie is nog maar vijf weken onderweg en je kan nu al stellen dat dit een spectaculaire jaargang is en gaat worden. Alle ingrediënten zijn aanwezig. Drama, blessures, knokpartijen op de tribunes, spectaculaire acties en een overduidelijke underdog die misschien wel de verrassing van dit seizoen kan worden. Tot vorig weekend waren de Eagles een van de gedoodverfde favorieten en nog niet verslagen. Na het verlies in de Super Bowl LVII lijkt de formatie uit Philadelphia dit seizoen onoverwinnelijk. Wedstrijd naar wedstrijd veegden Jalen Hurts en zijn maten tegenstanders van het veld af. Dat doen ze met aantrekkelijk en vaak spectaculair football. De vraag was wie de zegetocht van de Eagles zou stoppen. Een ding stond bij veel kenners als een paal boven water. Dat zouden de Jets in ieder geval niet doen. Het  team uit New York kampte dit seizoen met flink wat uitdagingen. Door het wegvallen van Rodgers moest de back up quarterback Zach Wilson aan de bak en dat ging met horten en stoten. In vier wedstrijden liet het team genoeg kansen zien, maar wisten die vaak net niet te kapitaliseren.

Hoewel Wilson zich uitstekend vond in zijn nieuwe rol schoot het team vaker wel dan niet te kort. Zo ook in de pot tegen de Chiefs. De Jets kwamen terug van een 17-0 achterstand, maar wisten op een cruciaal moment niet door te pakken. Een fumble in het vierde kwart zorgde ervoor dat Kansas City Chiefs de game wonnen met 23-30. Het uiteindelijke resultaat was natuurlijk een prestatie van formaat, zeker gezien dat de jets het opnamen tegen een veel sterker team en ook nog eens de Super Bowl-winnaar van vorig jaar. Tegelijkertijd was het ook best pijnlijk want het zag eruit dat de Jets daadwerkelijk zouden winnen. Dat was een ander verhaal tijdens de wedstrijd tegen de oppermachtige Eagles. Wat we zagen was een soort van David versus Goliath. Het team uit New York hield zich uitstekend staande, maar keer op keer wist het team uit Philadelphia terug te komen. Hoewel laatstgenoemde op alle fronten beter was wisten de Jets de game succesvol af te sluiten. Wat een prestatie. Ik stond op de bank. Wat niemand had verwacht werd realiteit. De muis zorgde er voor dat de olifant het eerste verlies van het jaar moest incasseren.

Verhalen zijn belangrijk in de NFL en het verhaal van de underdog die overwint is misschien wel de meest interessante. Het is de vraag wat er deze week met Wilson en zijn team gaat gebeuren. Zorgt het momentum van dit huzarenstukje dat de Jets nog beter gaan spelen of was dit een donderslag bij heldere hemel? Een ding staat vast, ik heb een nieuw team dat ik ieder weekend toejuich. Een team dat garant staat voor een mooi spel en de underdog die alles in zich heeft om de winnaar te worden.

Jeroen van Trierum is pop culture journalist en sinds het maken van meerdere verhalen over de Amsterdam Admirals American Football-fan. Na Tennessee Titans, New Engeland Patriots juicht hij sinds vijf jaar LA Rams-fan. Niet zo vreemd want na Amsterdam is Los Angeles ‘zijn’ stad. Voor Gridiron schrijft hij iedere week een column over de wondere wereld van de National Football League.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *