Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

NFL Weekly: Thanksgiving Football, met een bonus op Black Friday

De traditie van family, food en football brengt ons voor het eerst niet drie, maar vier extra wedstrijden rondom Thanksgiving. Vrijdag is de primeur van de eerste Black Friday-wedstrijd, op een gunstig tijdstip voor Europese fans. En: John Madden wordt geëerd.

Door: Jeroen van den Berk

Een mooi gebaar van de NFL. Alle spelers in de drie wedstrijden op Thanksgiving Day dragen donderdag een speciaal embleem met het silhouette van John Madden. Ook de munt van de cointoss is aan hem gewijd: ‘kop’ is zijn afbeelding, ‘munt’ is een zogeheten zes-potige Turducken; ofwel een kip in een eend in een kalkoen. Dat lees je goed.

Madden, overleden in 2021 op 85-jarige leeftijd, was groots als coach, als tv-commentator en als icoon van het beroemde videospel. Maar hij was vooral ook persoonlijk verbonden aan Thanksgiving Football. Vanaf 1981 deed hij 22 jaar lang de uitzending samen met Pat Summerall op televisie. 

In 1989 introduceerde hij de Turkey Leg Award, voor de beste speler van de wedstrijd – dat was Philadelphia Eagle-speler Reggie White. Een jaar later gaf hij een poot aan Troy Aikman en eentje aan Emmitt Smith van de Dallas Cowboys. Hij zei dat-ie wel een zes-potige kalkoen had willen hebben, zodat ook de offensive line had kunnen meedoen.

Een jaar later werd Madden op zijn wenken bediend. Joe Pat Fieseler uit Texas, eigenaar van een barbecue-restaurant, schroefde handig vier extra poten in een kalkoen en vond zo de zes-potige kalkoen uit. Vanaf dat moment was het hek van de dam en stond eten centraal in de tv-uitzendingen op Thanksgiving.

In 1996 kwam de net genoemde Turducken voor het eerst op tafel. Restauranthouder Glenn Mistich uit New Orleans was de uitvinder: een gefileerde eend in een gefileerde kip in een gefileerde kalkoen. Madden was verkocht. Nee: op slag verliefd. Dít was wat hij wilde, en de Turducken zou nog jaren hoogtij vieren op tv.

Genoeg uit de oven, we gaan naar de wedstrijden. Want het menu is dit jaar smakelijk.

Lions (8-2) – Packers (4-6)

Een krakertje in de NFC North, met als mooi gegeven dat de Detroit Lions relevant zijn. Sinds 2016 hebben de Lions niet gewonnen op ‘hun’ Thanksgiving. En vier dagen geleden nog maar net ontsnapt tegen de Bears, wacht nu al deze divisiewedstrijd die in de historie op Thanksgiving al 22 keer eerder is gespeeld. Kick-off om 18.30 uur – hup Lions.

Cowboys (7-3) – Commanders (4-7)

De Cowboys wonnen vier van de laatste vijf wedstrijden, de Commanders verloren er vier van de laatste vijf. En als we toch over cijfers praten: Washington-quarterback Sam Howell is dit seizoen al 51 keer gesacked. Toch kan deze wedstrijd wel een closer worden dan in het algemeen wordt aangenomen. Kick-off 22.30 uur, nog altijd prima om mee te pakken.

Seahawks (6-4) – 49ers (7-3)

Ai, die blessures bij de Seahawks afgelopen weekend. Quarterback Geno Smith kan de wedstrijd mogelijk halen, maar dat geldt niet voor runningback Kenneth Walker III. De 49ers zijn de grote favoriet en daar valt weinig aan toe te voegen.

Black Friday bonus: Jets (4-6) – Dolphins (7-3)

En dan een bonus: op Black Friday, om 15.00 uur lokale tijd ofwel 21.00 uur ’s avonds bij ons, spelen de Jets thuis tegen de Dolphins. Amazon betaalt naar verluidt 100 miljoen dollar om deze exclusief wedstrijd uit te mogen zenden op Amazone Prime. De kosten van een reclamespotje van 30 seconden: 880.000 dollar. En, ook nieuw: interactive reclames. 

Dat komt er op neer dat je via het scherm spullen kunt kopen – of laten weten dat je belangstelling hebt – zonder de uitzending te verlaten. Een experiment dat marketeers over de hele wereld enthousiast gaat maken.

Nog even over de Turducken. Die kun je bij uitvinder Mistich nog altijd krijgen. Hij ‘assembleert’ ze met zijn team per 150 tegelijk en doet er twee dagen over om de 450 vogels te verwerken. Hij verkoopt er 5000 per jaar, waarvan de helft op bestelling voor in de vriezer. Die kosten 200 dollar per stuk en je kunt er met een man of 30 wel prima van eten.

Met een knikje naar John Madden, een ábsolute kijktip als het gaat om Thanksgiving, kalkoen en de Turducken.

Have fun!

Auteur Jeroen van den Berk schrijft wekelijks een column voor Gridiron. Hij was als speler actief in Nederland en Duitsland (2000-2018). Hij volgt de NFL op de voet sinds 1999 en is fan van de Detroit Lions. In Gridiron – The Magazine is hij ook te lezen met een verhaal over de Draft van 1983. Een abonnement op het magazine bestel je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *