Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

Jeroen’s Scramble: de link tussen de Amsterdam Admirals en de Rams

Het is niet makkelijk om dit seizoen fan te zijn van de Rams. Na een dramatisch eerste deel van het jaar, won het team uit Los Angeles de afgelopen drie wedstrijden. Hierdoor lijken de playoffs ineens heel dichtbij. Iets dat een maand geleden niet te hopen was. Steeds vaker duiken herinneringen aan de Amsterdam Admirals op.

Natuurlijk hebben de Amsterdam Admirals en de Los Angeles Rams op papier niets met elkaar te maken. Toch moest ik afgelopen zondagen meerdere keren denken aan het enige Nederlandse NFL American Football-team. Heel lang geleden kwam ik bij de Admirals terecht voor een opdracht om een verhaal over de Madden-game van dat jaar samen met American Football-spelers te maken. Mijn liefde voor de sport werd daar geboren en is nooit weggegaan. Toch was het fan zijn van de Amsterdam Admirals niet echt makkelijk. Je moest namelijk aan de buitenwacht keer op keer uitleggen waarom. En laten we eerlijk zijn de resultaten waren vaak niet om over naar huis te schrijven. Met uitzondering van het seizoen dat ‘we’ de World Bowl wonnen. Ondanks de magere resultaten bleef ik mijn team ondersteunen en was ik iedere thuiswedstrijd en vaak ook bij uitgames aanwezig. Overigens nam ik de opkomende tinnitus (door die blèrende oranje toeters) voor lief. Admirals-fan was je in goede tijden en slechte tijden. 

Als ik terugdenk aan de Amsterdam Admirals dan denk ik vooral aan de andere fans en het net niet gevoel. In mijn gedachten werden games vaak net niet gewonnen, maar wonnen de mannen in oranje en blauw op het gebied van mooie acties en plays. Nu kan dat een romantische voorstelling van vroeger zijn, maar perceptie is realiteit. Wat ik ook nog herinner is dat door het gestruikel mijn liefde voor de underdog alleen maar sterker werd. Iets dat ik doorzette naar de Rams.

Los Angeles is, op Amsterdam na, mijn favoriete stad ter wereld. Toen bekend werd dat de City of Angels een ‘eigen’ team kreeg, wisselde ik mijn toenmalige favoriet (de New Engeland Patriots) in voor de LA Rams. En wat was ik daar blij mee. Een paar jaar later stonden de mannen in een superbowl en in 2022 wonnen die ze die ook nog. Sindsdien ging het bergafwaarts, met als absoluut dieptepunt het huidige seizoen. 

Een bekend spreekwoord dat vaak in Amerika gebruikt wordt is ‘it ain’t over till the fat lady sings’. Weinig politiek correct maar dit gaat zeker op voor de Rams. De mannen in geel en blauw wonnen namelijk de laatste drie wedstrijden. Niet overtuigend en door veel mazzel, maar een overwinning is een overwinning. Afgelopen weekend was het weer even ouderwetse euforie.  De Rams versloegen de Browns verpletterend met 36-19. Al was die overwinning in het vierde kwart beslist niet gegarandeerd. Hierdoor maakt het team uit LA nog steeds kans op een playoff-plek. Als je superpositief bent dan kan je roepen dat de Rams nu al een goed seizoen hebben want er werden dit seizoen, vergeleken met het vorige, meer wedstrijden gewonnen dan verloren. Enfin met nog vijf games te gaan is het te vroeg om te juichen, maar hoop doet leven.

De drie games winning streak gaat aankomende week flink onder druk te komen staan. De Rams spelen dan namelijk tegen de Ravens uit in het M&T Bank Stadium. En laten die Ravens het dit seizoen uitstekend doen. Ze zijn het topteam in de AFC en hadden afgelopen week ook nog eens een bye. Op paper ziet het er natuurlijk niet goed uit voor de Rams. Aan de andere kant dat dachten kenners en suporters dat ook van de wedstrijd tegen de Browns. Ik blijf gelijkenissen zien met de NFLE-seizoenen van de Admirals. Beide teams zijn voor mij de ultieme underdog, die van tijd tot schittert en verrast. Je niet druk maken hoe je de overwinning behaalde, maar iedere W vieren en door naar het volgende obstakel.

Bij de Rams leven fans in het moment en wordt er langzaam maar zeker gefantaseerd over de Superbowl. Te voorbarig? We gaan het volgende week zien.

Jeroen van Trierum is pop culture journalist en sinds het maken van meerdere verhalen over de Amsterdam Admirals American Football-fan. Na Tennessee Titans, New Engeland Patriots juicht hij sinds vijf jaar LA Rams-fan. Niet zo vreemd want na Amsterdam is Los Angeles ‘zijn’ stad. Voor Gridiron schrijft hij iedere week een column over de wondere wereld van de National Football League.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *