Divisieopzet AFBN in 2014?

De American Football Bond Nederland sleutelt momenteel aan het 2014 seizoen. De wedstrijdcommissie moet in samenspraak met het bestuur en de ALV een aantal harde noten kraken. Onlangs kregen de verenigingen tijdens de Algemene Ledenvergadering een stem in de opmaak van de volgende editie van de competitie. De opdracht was hierbij om een  competitieopzet te vinden, die de jeugd de mogelijkheid zou geven om te groeien. Ook werd er geinformeerd in welke competitieopzet de verschillende landelijke full contact competities zouden moeten opereren.

Op landelijk niveau heerst er een sterke voorkeur voor een 6-6-6 format, drie divisies die allemaal uit zes teams bestaan en die een competitive balance hebben. Vorig seizoen gaat namelijk niet de boeken in als het beste seizoen in de geschiedenis van de sport. De eerste divisie bestond uit acht teams, maar dit bleek te veel van het goede. Verschillende teams kampten met forfaits, iets dat nooit en te nimmer meer mag gebeuren.  Hoe moet de competitie er volgens jullie in 2014 uitzien?

0 reacties

 1. 1e divisie 8 teams die een solide basis hebben. Dus goed georganiseerd, veld en voldoende spelers. Deze 8 verdelen over 2 poules. Teams uit poule A spelen tegen de teams uit poule B, dus 8 wedstrijden totaal. Einde seizoen spelen de bovenste 2 van elke poule een playof om de finalisten te bepalen. Laatste van iedere poule degradeert.
  2e divisie zelfde opzet, maar met 10 teams. 1e van iedere poule promoveert, mits ze voldoen aan de solide basis. Op die manier krijg je dus ieder seizoen 2 nieuwe teams in de divisie. Hierdoor zal ook het verschill in nivo waarschijnlijk sneller ingelopen worden.

 2. Persoonlijk vind ik dat clubs ‘bewezen gezond’ moeten zijn qua aantallen (ervaren) spelers. Rookies zijn noodzakelijk maar gaan je team niet een seizoen overeind houden in de eerste divisie. 25 ervaren spelers + ‘X’ minimaal aantal rookies (voor de continuiteit) zijn denk ik nodig.

  Kort gezegd vind ik dat niet het aantal teams in de eerste divisie leidend moet zijn maar de grootte en gezondheid van de teams. Met zowel 5, 6, 7, 8 en 10 teams kun je varianten bedenken om een mooie competitie op te zetten.

  Een tweede divisie kan groot zijn en bestaan uit teams die dicht op de volwassenheid van Divisie 1 zitten maar ook uit ‘jonge’ clubs. Voor een tweede divsie kun je volgens mij als minimum 25 spelers nemen, rookie of niet. Op dit niveau kun je rookies namelijk ook redelijk eenvoudig laten instromen en laten groeien tot starter binnen het seizoen. In divisie 1 is dit onmogelijk, of dat zou het in elk geval moeten zijn.

 3. De hieronder beschreven opzet is mijn persoonlijke mening en niet als Voorzitter van de Arnhem Falcons:
  1. 1e Divisie met 2 groepen (Noord en Zuid)
  2. In deze groep spelen alle teams 2x tegen elkaar, uit en thuis. 6 Games
  3. Ieder team uit groep zuid speelt 1 keer tegen een ploeg uit groep Noord.
  4. Idem voor Noord tegen zuid. 3 Games. Uit of thuis via loting op ALV.
  5. Play Off wedstrijden tussen 1 en 2(1-4_2-3) van de verschillende groepen.
  6. Tulip Bowl tussen winnaars play offs.

  Als een team geen 11 wedstrijden in een seizoen kan spelen in ruim 4 maanden moet het team in de 2e divisie blijven om recreatief te blijven spelen.

  De 1e Divisie kan alleen maar teams beter laten worden. Dat is noodzakelijk om op niveau EFAF/IFAF te spelen en dus wordt er veel van hen verlangd.

What...!?

De Gridiron Nieuwsbrief. Helemaal gratis. Hartstikke vrijblijvend. Absoluut onmisbaar.

And you did NOT sign up yet...?

image1-transp-H180
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Never Ever Miss a Down

Helemaal gratis, hartstikke vrijblijvend en absoluut onmisbaar.
De Gridiron Nieuwsbrief. Sign up!
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.