Een abonnement op Gridiron The Magazine? Vier bewaarnummers voor een lage prijs!

‘Eerste Divisie gaat spelen omdat Eredivisie niet wil’

Ruim een maand was het stil rond de AFBN en het vervolg van de competities. Tot de bond maandag een statement publiceerde: de competities worden definitief afgebroken en de Eredivisie trapt haar nieuwe seizoen pas in februari af. De Eerste Divisie speelt echter wél al meteen na de zomer een extra lang seizoen.

Volgens Jan Michiels, bestuurslid PR en Communicatie bij de bond, is die besluitvorming uit te leggen. ,,We hebben sinds de stemming van begin mei alle teams gevraagd hun zegje te doen’’ vertelt Michiels. Bij die stemming weigerden de Eredivisieteams unaniem om een stem uit te brengen, ,,en ook nu kwam er helaas weinig reactie. Minder dan de helft van alle verenigingen heeft gereageerd, uit de Eredivisie kwam zelfs vrijwel geen reactie.’’

,,Daar konden we dus niet echt iets mee. Bovendien is het lastig om vooruit te kijken naar welke maatregelen er gaan komen dus hebben we even gewacht met het nemen van een besluit.’’ Precies wat de Eredivisieteams wilden dus. Waarom is daar dan niet meteen voor gekozen? ,,Als er al een duidelijke voorkeur was geweest vanuit de verenigingen was het voor ons makkelijker geweest.’’ Ook speelt volgens Michiels mee dat men wilde wachten op een besluit van de internationale bond over de nog te spelen wedstrijden van het nationale team. ,,Maar daar konden we nu ook niet meer op blijven wachten.’’

Nu is er dus wél een besluit. Geen Eredivisie na de zomer, maar pas in februari weer. De Eerste Divisie echter, mag in september alweer het veld op. Hoe zit dat? ,,We wilden graag de bezetting verlichten en verspreiden. Van scheidsrechters, spelers, maar ook vrijwilligers. Ook willen we de staf van de Dutch Lions de kans geven om spelers te bekijken in aanloop naar die interlands die vooralsnog gepland staan.’’

Dat niet de Eredivisie maar het tweede niveau van Nederland de kans krijgt zich te laten zien, komt volgens de bondsbestuurder omdat de Eredivisieteams dat niet wilden. ,,Het was het één of het ander. Óf de Eredivisie, óf de Eerste Divisie zou na de zomer weer kunnen spelen. De Eredivisieteams gaven eerder al aan geen lang seizoen te willen, dus viel de keuze op de Eerste Divisie.’’

In American football-minnend Nederland valt ondertussen steeds vaker de mening te horen dat de prioriteit van de AFBN bij de competities zou moeten liggen, en niet bij het nationale team. Met dat sentiment wil Michiels graag korte metten maken. ,,We kunnen niet anders. We zitten in een cyclus van wedstrijden, en die is nog niet ten einde. Daar nu uitstappen zou ons vanuit de internationale bond boetes opleveren die het einde van de bond betekenen.’’

Voor de die-hard fans van het Nederlandse American football is er na de zomer dus in ieder geval weer iets te bekijken, al is het op het tweede niveau. Bovendien staan er nog altijd twee interlands gepland onder leiding van de nieuwe bondscoach Marcel Meijerink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *