Een abonnement op Gridiron The Magazine & het Gridiron Jaarboek?

Luchtkwaliteit bedreigt thuisduel 49ers

Aanhoudende bosbranden en hitte lijken letterlijk roet in het eten te gaan gooien van de eerste thuiswedstrijd van de San Francisco 49ers. De kans dat het duel met de Arizona Cardinals zondag niet in het Levi’s Stadium kan worden gespeeld neemt van dag tot dag toe.

Woensdagochtend werden inwoners van het noorden van Californië wakker in surreële omstandigheden. De lucht klaarde namelijk met het rijzen van de zon niet op, maar bleef zijn rood-oranje ochtendgloed behouden. De apocalyptische omstandigheden worden echter niet veroorzaakt door een leuk natuurverschijnsel, maar door rook en as, afkomstig van bosbranden in Californië en Oregon.

Het zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit in onder andere de San Francisco Bay Area boven de 150 AQI -de maatstaaf waaraan wordt afgemeten hoe vervuild de lucht is – is uitgestegen, en daarmee in de categorie ‘ongezond’ valt. Dat is noemenswaardig omdat de NFL het spelen van wedstrijden verbiedt wanneer die waarde boven de 200 komt te liggen.

,,Als het die 200 haalt zou dat een groot ding zijn’’ zei 49ers-hoofdcoach Kyle Shanahan vrijdag tegen sportwebsite KNBR.com. ,,Dan kun je gewoon niet naar buiten toe. Boven de 150 zouden we al spelers kwijtraken met bepaalde aandoeningen, mensen in risicogroepen, maar boven de 200 kunnen we niks meer.’’

Mocht de AQI-waarde inderdaad dat kritieke punt overstijgen, is het nog onduidelijk wat er met de wedstrijd gebeurt. Het lijkt aannemelijk dat de wedstrijd dan wordt uitgesteld, maar verplaatsen lijkt ook een optie. Daarover is nog geen uitsluitsel. Eén troost: publiek was in verband met de Coronacrisis toch al niet welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *